Spor s Grčkom: Tamo gdje vječno sunce sja, tamo je Gornja Makedonija

Fena
Spor s Grčkom: Tamo gdje vječno sunce sja, tamo je Gornja Makedonija
Foto: Arhiv / Zastava Makedonije
Makedonija i Grčka trebale bi održati novi krug pregovora o rješenju spora u vezi s nazivom Makedonija, izjavio je u petak posrednik UN-a Matthew Nimetz.

Izjava je došla nakon što šefovi diplomatija dvije zemlje nisu uspjeli da ostvare pomake u današnjim pregovorima održanim u Beču.

"To je bio produktivan sastanak koji mi je ulio optimizam u budućnost", izjavio je posrednik UN-a novinarima dok su pokraj njega stajali grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias i njegov makedonski kolega Nikola Dimitrov.

Nimetz je dodao da će "niz sastanaka biti održan u budućnosti".

"Još postoje teška pitanja koja treba rješiti", kazao je.

Balkanske susjedne zemlje spore se oko naziva Makedonija od raspada Jugoslavije  1991., koji je omogućio Makedoniji da postane nezavisna država.

Atina, međutim, optužuje Skopje da je Makedonija uzurpira naziv sjeverne grčke pokrajine i da to implicira teritorijalne pretenzije.

Dvije strane odnedavno su poboljšale veze i ponovo su pokrenule pregovore u kojima su, kako tvrde, ostvarile napredak u rješenju spora, ali su izazovi još pred njima u nalaženju kompromisnog rješenja.  

Grčka još zahtijeva da njen sjeverni susjed promjeni zvanično ime i i da doda geografsku odrednicu, kao što je "Gornja Makedonija".

Naredni sastanak dvije delegacije održat će se najvjerovatnije nakon proslave pravoslavnog Uskrsa 8. aprila, prenosi dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije