Splitska humanitarka: Imaš troje zdrave djece? Vodi ih u vrtić i izvoli ići raditi

3
Radiosarajevo.ba
Splitska humanitarka: Imaš troje zdrave djece? Vodi ih u vrtić i izvoli ići raditi
Foto: Unsplash / Vrtić, Ilustracija

Ne stišavaju se reakcije na ukidanje mjere roditelj odgojitelj koje je proveo gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Istaknuta humanitarka i predsjednica splitskog udruženja Anđeli, Dijana Aničić, smatra da djeca ne bi trebala gledati roditelje kako žive od naknada iz proračuna i učiti da je to poželjno ponašanje. Ističe i kako je upitno koliko je ta naknada poštena prema roditeljima koji imaju status njegovatelja. Novinari Indexa razgovarali su s njom.

"Mjera roditelj odgojitelj nije dobra ni za djecu ni za roditelje. Svojim primjerom pokazujemo djeci kako treba živjeti i raditi. Ako im kažemo da će živjeti od proračunskih naknada, kakvu poruku šaljemo?

Njemački političari srbijanskoj opoziciji: "Bojkot izbora bio bi samo voda na mlin vladajućih"

Njemački političari srbijanskoj opoziciji: "Bojkot izbora bio bi samo voda na mlin vladajućih"

A u pitanju su zdrava djeca koja će sutra odgajati vlastitu. Što ćemo im reći? Nemojte raditi, ostanite doma, živjet ćete od socijalnih naknada?! Umjesto da se vlastitim trudom i radom zalažu za sebe, svoje obitelji i bolje društvo, ovakvim pristupom neće biti socijalizirana niti će biti naučena na rad", kaže Aničić, inače samohrana majka dvoje djece, od kojih jedno ima stopostotni invaliditet.

"Ako mogu ja s teško bolesnim i zdravim djetetom kao samohrana majka raditi i snalaziti se u životu, onda mogu i svi ostali. Ali to je samo moje mišljenje.

Roditelji njegovatelji šizili su zbog novčane razlike, ali ništa se nije moglo napraviti. I onda su se odjednom u Zagrebu počela pronalaziti djeca. Ma dajte, molim vas! Nekad, kad su roditelji imali troje djece, normalno su ih odgajali i radili", dodaje Aničić.

Kaže da ne bi imala ništa protiv mjere kad bi roditelji mogli garantirati da će zbog njihova odgoja ta djeca na kraju postati "lumeni" i da bi svakom roditelju koji to može obećati trebalo davati duplu plaću.

Ne razumije zašto se novac koji se izdvaja za te nakade ne utroši na poboljšanje infrastrukture namijenjene djeci.

"Zašto nije taj novac, koji je potrošio na tu mjeru, uzeo i izgradio vrtiće, škole, igrališta? Na koncu, čemu učimo našu djecu ako majke ostaju doma i piju kavu i samo čuvaju djecu? A potrebno ih je socijalizirati, a to znači da im treba vrtić i sve ostalo što je primjereno njihovoj dobi. Jel imaš troje djece? Zdrava su, vodi ih u vrtić i izvoli ići raditi", poručuje predsjednica Udruženja Anđeli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije