Šok u Srbiji: Umjesto himne Bože pravde djeca u Novom Pazaru pjevala Ja sin sam tvoj

67
Radiosarajevo.ba
Šok u Srbiji: Umjesto himne Bože pravde djeca u Novom Pazaru pjevala Ja sin sam tvoj
FOTO: Screenshot / Djeca u Novom Pazaru pjevala "Ja sin sam tvoj"

Saopćenje Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) izazvalo je brojne reakcije u Srbiji.

Odnosi se na intoniranje himne "Bože pravde” u susjednoj zemlji, a poručeno je kako to predstavlja "nepoštovanje različitosti i provokaciju nesrpskih naroda".

"Tekst himne, ali i grb Srbije, ne odražava stvarnu nacionalnu strukturu države i u njima se Srbija ne može prepoznati kao multietnička i multikonfesionalna zemlja, što u stvarnosti ona jeste. Kao prvi potpredsednik Vlade Srbije ministar Ružić bi trebao da pokrene inicijativu da se usvoje novi državni simboli koji će jednako uvažavati sve narode i manjine u Srbiji i koji će kod sve dece rezultirati osećajem pripadnosti i ljubavi prema državi”, navedeno je u saopćenju.

Majka (19) pokušala prodati dijete kako bi od novca pokrenula vlastiti posao

Majka (19) pokušala prodati dijete kako bi od novca pokrenula vlastiti posao

Na društvenim mrežama je u međuvremenu objavljen snimak na kojem djeca pjevaju "Ja sin sam tvoj" u novopazarskoj osnovnoj školi, te ruku drže na strani gdje se nalazi i srce.

Ovo, inače, predstavlja himnu Bošnjaka u Sandžaku.

Prije objave snimka, reagovao je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je poručio kako je to sramota, te da "nije dobro da pojedine društvene grupe, političari i mediji vrijeđaju na najgori i najbesmisleniji način sve ono što predstavlja zajedništvo i jedinstvo zemlje, himu i zastavu".

"Posebno u trenucima kada smo izloženi velikim pritiscima i kada očekujemo još veće pritiske po pitanju opstanka celovitosti naše zemlje. Pozivam sve ljude da se ujedinimo i razlike stavimo po strani i stanemo svi uz našu himnu 'Bože pravde", poručio je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (67)

/ Povezano

/ Najnovije