Vučić: Srbija neće podržati nikakve odluke o smjeni Dodika

5
Radiosarajevo.ba
Vučić: Srbija neće podržati nikakve odluke o smjeni Dodika
Foto: Arhiv / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je "opasna i neodgovorna izjava" bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je pozvao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da pokrene pitanje smjene srpskog člana Milorada Dodika, te da bi to bio opasan presedan.

Vučić je rekao da vjeruje da takve odluke neće biti, jer ne bi, ističe, smjelo da je bude, da Srbija na tako nešto svakako neće pristati.

"Plašim se da je riječ o veoma opasnom presedanu", naglasio je Vučić u izjavi za TV Pink.

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Ako danas govorite da želite da neko spolja, donosi odluke koje su bez presedana, da bi se ispunila volja jednog, nauštrb drugog Naroda, onda nas to vodi u tešku situaciju, poručio je Vučić.

"Na tako nešto nećemo pristati, i to je dogovor sa RS, da nećemo da prihvatimo da u ime naroda neko drugi odlučuje o njegovoj volji. I kada kažemo da ne pristajemo, da vidimo šta će da urade. To je toliko opasno da nemam riječi", rekao je Vučić.

Kako je rekao, da je Dodik to zatražio za druge članove Predsjedništva BiH, bio bi rusvaj.

Primijetio je i da se iz BiH miješaju u unutrašnje stvari Srbije, svaki dan, iako Srbija, koja se, kaže, ne miješa u unutrašnje stvari u BiH, kao garant Dejtona, ima pravo da se oglasi po tom pitanju.

"A, šta god da kažemo oni će reći da vršimo agresiju. Nismo zainteresovani za agresiju, samo molimo…", rekao je Vučić.

Podsjetimo, Džaferović je rekao da će od novog visokog predstavnika zatražiti smjenu Milorada Dodika jer blokira rad institucija BiH.

Džaferović je pojasnio da je član Predsjedništva Milorad Dodik glasao protiv svih tačaka, te da su na dnevnom redu bile uglavnom tačke vezane za spoljnu politiku i bezbjednost.

Nismo usvojili niti jednu odluku. Većina tačaka dnevnog reda su se odnosile na spoljnu politiku, tu je gospodin Dodik glasoa protiv, one idu u drugi krug glasanja. Za tačke koje se tiču bezbjednosti potreban je konsenzus”, rekao je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije