Šok detalji dosijea braće Hofman: Lupali auta, lomili kosti i zube, Miljan povrijedio i dvije žene

1
Radiosarajevo.ba
Šok detalji dosijea braće Hofman: Lupali auta, lomili kosti i zube, Miljan povrijedio i dvije žene
Foto: Screenshot/YouTube / braća Vidović

Zloglasna braća Miljan i Ljuban Hofman Vidović zadržani su u pritvoru zbog sumnje da su učinili krivična djela nasilničko ponašanje i zlostavljanje i mučenje.

Prema saznanjima, obojica su već pravosnažno osuđeni u Osnovnom sudu u Novom Sadu zbog nanošenja teških tjelesnih povreda.

Uvidom u presudu koju je Osnovni sud u Novom Sadu dostavio Blicu, oni su čovjeku čije ime nije saopšteno polomili jagodičnu kost, zube i zadali mu više udaraca šakom u predjelu glave.

Godišnjica formiranja Armije RBiH: Od branitelja u patikama do moćne vojne sile

Godišnjica formiranja Armije RBiH: Od branitelja u patikama do moćne vojne sile

"Osumnjičeni Miljan Vidović kriv je zato što je 20. juna 2017. godine ispred jednog lokala, teško tjelesno povrijedio oštećenog na taj način što mu je zadao udarac zatvorenom šakom u predjelu glave, nakon čega mu se pridružio i okrivljeni Ljuban Vidović u odnosu na koga je postupak razdvojen, te su oštećenom zajedno zadali više udaraca zatvorenom šakom u predjelu glave i tijela, usljed kojih je pao na zemlju i tom prilikom zadobio tešku tjelesnu povredu u vidu preloma desne jagodične kosti, iščašenje tri zuba u gornjoj vilici desno", navodi se u presudi Osnovnog suda u Novom Sadu.

Dodaje se i da se protiv Miljana Vidovića vodio još jedan postupak i to zbog krivičnog djela ugrožavanje javnog saobraćaja.

Zloglasna braća Vidović uhapšena u Beogradu: Specijalci ih okružili i izveli sa lisicama na rukama

Zloglasna braća Vidović uhapšena u Beogradu: Specijalci ih okružili i izveli sa lisicama na rukama

U presudi se navodi da je Miljan 12. maja 2019. godine u Novom Sadu pokušao da uradi polukružno skretanje na raskrsnici gdje to nije dozvoljeno te je udario u putničko vozilo koje se kretalo iz suprotnog smjera kojim je upravljala ženska osoba.

"Od udarca je žena zadobila laku tjelesnu povredu u vidu nagnječenja desnog ramena, a druga žena koja se nalazila kao putnik u vozilu kojim je upravljala oštećena zadobila je laku tjelesnu povredu u vidu nagnječenja djela lijeve potkoljenice", piše u presudi.

Miljanu je zbog pomenutih krivičnih djela 1. oktobra 2021. godine izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od četiri mjeseca, odnosno kazna zatvora u trajanju do tri godine, a presuda okrivljenog je kako kažu u Osnovnom sudu u Novom Sadu zasnovana na njegovom priznanju. Dodaje se da će se "izrečena kazna realizovati na taj način što okrivljeni neće smjeti da napušta prostorije kuće u kojoj stanuje i to na adresi bez primjene elektronskog nadzora".

Ljuban Vidović je takođe priznao krivično djelo nanošenje teških tjelesnih povreda koje je počinio oštećenom zajedno sa bratom Miljanom te mu je 21. maja 2021. godine izrečena uslovna presuda i kazna zatvora u trajanju od 10 mjeseci i istovremeno je sud odredio da se utvrđena kazna neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne izvede novo krivično djelo.

Nakon hapšenja u Beogradu negirali izvršenje krivičnih djela

Braća Ljuban i Miljan Vidović nakon hapšenja saslušani su u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu. Oni su u prisustvu izabranih branioca iznijeli odbranu negirajući izvršenje krivičnih djela koja im se stavljaju na teret.

Nakon datih odbrana, tužilaštvo je predložilo sudu da im odredi pritvor zbog sumnje da će boravkom na slobodi uticati na svjedoke koji tek treba da budu ispitani u postupku, ali i zbog sumnje da bi boravkom na slobodi mogli da ponove ili realizuju nova krivična djela imajući u vidu njihovu raniju osuđivanost.

U daljem toku postupka tužilaštvo će ispitati oštećene svjedoke, svjedoke i prikupiti ostale neophodne dokaze nakon čega će biti donijeta konačna odluka.

Osumnjičeni za zlostavljanje i mučenje

Kako je saopštio MUP, Ljuban i Miljan su uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su izveli krivična djela nasilničko ponašanje i zlostavljanje i mučenje.

Osumnjičeni se dovode u vezu sa objavljenim snimcima na društvenim mrežama uznemirujućeg sadržaja u kojima se vide nasilje i prijetnje.

U jednom od posljednjih takvih snimaka, vidi se kako Miljan Vidojević šamara konobara i udara ga u stomak u društvu još dva muškarca. Navodno, snimak je nastao u jednom restoranu na Fruškoj Gori.

Plakali u pritvoru

Kako piše Telegraf, braća Hofman su u pritvoru plakala.

"Cvilili su kao djevojčice, molili su za milost", kaže izvor.

Svi uhapšeni su, inače, razdvojeni u zasebne ćelije, a oni su sve vrijeme molili za milost.

"Nećemo više nikad, molimo vas", jaukali su uhapšeni.

Danima kružili snimci maltretiranja

Danima prije hapšenja na društvenim mrežama kružilo je više video snimaka na kojima se vidi grupa momaka koju predvodi Ljuban Hofman Vidović, kako dolaze u više kafića u Modriči gdje maltretiraju konobare i jednog od vlasnika kafića.

Oni upućuju veoma ozbiljne prijetnje, tvrde da reketiraju pola Beograda i traže izvjesnu osobu koju nazivaju "Crv" i "Crvić". Sve to snimaju i objavljuju na društvenim mrežama.

"Halo, ovde Hofman, kum Tupešin. Gdje si, gdje je crvić mali? Ne znate? Slušaj ovamo, ostavio sam pismo jedno za njega ovdje, nemoj neko da je skinuo s vrata ovo što sam napisao, je l' ti jasno? Pola Beograda reketiramo, nemoj slučajno da je neko našeg brata Tupija u lošem kontekstu spomenuo. Je l’ jasno?", govori Vidović.

Podsjetimo, Ljuban i Miljan Hofman Vidović su kikbokseri koji su imali uspješne karijere. Ljuban je nekadašnji prvak Europe u kikboksu, a Miljan je, boreći se pod zastavom Srbije, osvojio 2013. godine titulu prvaka svijeta u disciplini K-1 poluteške kategorije do 81 kilograma. No, karijere su im ostale u sjeni kriminalnih aktivnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije