Smrt Vanje Dukić rastužila regiju: Pila 10 tableta pred trening, bolest ju je razarala

0
Radiosarajevo.ba
Smrt Vanje Dukić rastužila regiju: Pila 10 tableta pred trening, bolest ju je razarala
FOTO: Facebook / Vanja Dukić preminula u 37. godini života

Tačno prije godinu dana pulska bodibilderica Vanja Dukić na porečkom Sajmu sporta pokazala je svoje predivno tijelo, ali i skinula periku. Šokirala je javnost tom gestom kojom je pokazala da se bori protiv karcinoma dojke i to na jedan drugačiji način.

Vanja je nažalost ove sedmice, dok se u Poreču ponovno odigravao taj isti sportski događaj, izgubila dugu borbu protiv zloćudne bolesti s kojom se borila od svoje 24. godine, i to u 37. godini. Do zadnjeg se dana borila doslovno poput lavice, nije htjela da je bolest pobijedi.

"Nikad nisam prije srela osobu kao što je Vanja koja je uvijek bila top sređena i kao da je sišla s novinskih naslovnica. Praktički je to tako bilo do zadnjega dana. Iako je bila u strašnim bolovima, ona je stalno vrijedno trenirala i spremala se za binu kao da joj nije ništa. Ne znam kakvu je to snagu imala u sebi. Lani, kada je konačno uspjela izaći na binu jer prije nikad nije mogla zbog kemoterapija, povraćala je 10 minuta prije. Ali nije se dala. To joj je bila životna želja, da jednoga dana kada umre imamo njezinu sliku s bine i da svi vide kako je bila lijepa i pamtimo je u najboljem svjetlu. Tada je skinula periku da svima pokaže kako se može", govori za Jutarnji njena prijateljica i vlasnica bodibilding kluba Mornar iz Pule Katarina Fištrović.

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Kaže da su ona i cure znale u sedmici kada se održavalo takmičenje kako je kraj blizu, ali su se ipak nadale da neće to biti taj isti dan. Vijest o njenoj smrti došla je u 23 sata. Preminula je u bolnici.

"Znali smo da je loše, ali ona se nikad nije žalila. To mi je kod nje bilo nevjerojatno. Nikad nije na taj način voljela govoriti o svojoj bolesti koja ju je razarala. Sjećam se, kada je došla u klub 2017., stavila je na pult deset tableta. Pitala sam je što je to. Rekla mi je da prije svakog treninga mora popiti tih 10 tableta da bi ga mogla odraditi zbog bolova. Imala je nevjerojatnu snagu i svi smo joj se divili kako to izdržava", govori dalje Katarina.

Na njoj nisi ni mogao primijetiti da je teško bolesna jer je jako držala do sebe.

"Praktički par dana prije smrti ona je išla raditi nokte. I ne samo to. Na njenom licu nisi mogao vidjeti koliko je teško bolesna jer je uvijek bila lijepo dotjerana. Jedino smo joj na rukama vidjeli da joj je koža spaljena od kemoterapije. I tijelo joj je bilo fit jer je radila na sebi i vježbala. Zamislite samo lani kada se spremala za binu kakva su to bila odricanja.

Dok je išla na kemoterapiju, ona je morala pratiti taj poseban režim prehrane koji prate sve cure koje idu na binu, i naporno vježbati i dizati težine. Znači jela je rižu, salatu i meso, vježbala svaki dan po sat i pol i bila na kemoterapiji. Ne znam iskreno kako joj je to uspijevala. Bila je očarana ljepotom", priča dalje.

Katarina vjeruje da joj je baš taj trening pomogao da produžio život.

"Mnogi kada saznaju da imaju takvu bolest praktički su mrtvi od tog dana. Ali ne i ona. Nikada se nije predavala, čak je i u lipnju na vjenčanju naše kolegice Majde rekla da se nada kako će sve biti u redu. Nakon što je preminula, čule smo se s njezinom kćeri i doznali da će biti pokopana u Zadru gdje žive njezin suprug i kći. Njezina nam je kći rekla da nikako na sprovod ne dolazimo odjevene u crno. Ona to nije željela, nikad se nije odijevala u crno", priča dalje njena trenerica i prijateljica.

Hrabroj pulskoj bodibilderici rak dojke dijagnosticiran je u 24. godini, a nakon operacije uspjela je na neko vrijeme pobijediti bolest.

Nažalost, ona se vratila i Vanja je ovog vikenda izgubila borbu koja pokazuje kakva može biti ljudska snaga i hrabrost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije