Karcinom dojke nije kraj: Važnost ranog otkrivanja oboljenja

Promotivni tekst
Karcinom dojke nije kraj: Važnost ranog otkrivanja oboljenja
Foto: Privatni album / Doc. dr. sc. Inga Marijanović

Doc. dr. sc. Inga Marijanović dr. med, specijalist onkologije i radioterapije, podijelila je s nama podatke o važnosti programa ranog otkrivanja raka dojke i prevenciji ovog oboljenja, s posebnim osvrtom na bolest kod mlađih pacijentica.

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena. U nastanku raka dojke važno je postojanje različitih rizičnih čimbenika i njihova međuovisnost. Između brojnih rizičnih čimbenika najviše pozornosti se posvećuje dobi, genetici, hormonskim i reproduktivnim čimbenicima, promjenama u tkivu dojke, načinu života Reproduktivne značajke povezane s povišenim rizikom za rak dojke uključuju: ranu menarhu, kasnu menopauzu, stariju dob kod prvog poroda (iza 30. godine) i nerađanje. Rizik za obolijevanje raste s godinama života. Starenje žene prati progresivni i kontinuirani porast incidencije i prevalencije te je karcinom dojke predominantno bolest žena postmenopauze. Gotovo 45posto žena s novodijagnosticiranim rakom dojke starije je od 65 godina. Otprilike oko 7% svih novootkrivenih slučajeva raka dojke otkrije se kod žena mlađih od 40 godina života. Obolijevanje istoga prije 30. godine života je rijeđe, ali moguće i u toj životnoj dobi. Dobna skupina u kojoj unazad nekoliko godina bilježimo porast učestalosti u obolijevanju od raka dojke je skupina od 30 do 40 godina. Neke osobe imaju sklonost razvoju raka dojke jer nose naslijeđene mutacije gena uključenih u proces nastanka raka. Oko 5-8% vezano je za isti. Kod mlađih žena s novodijagnosticiranim rakom dojke postoji veći rizik za razvoj agresivnijih podtipova bolesti u odnosu na starije bolesnice. Mlađa dob smatra se čimbenikom rizika za povrat bolesti i smrtni ishod. Stoga je i izbor liječenja od ključne važnosti kod mladih žena.

Rak dojke je vrlo ozbiljna bolest koja to ne mora biti ako se na vrijeme otkrije. Izlječiv je u više od 90 posto slučajeva ukoliko se otkrije u ranom stadiju bolesti. Naša zemlja nema metodu probira, obvezan mamografski pregled. Uvođenjem istoga poboljšali bi se ishodi liječenja, jer tom metodom otkrivamo rak dojke u ranom stadiju. Za uspješan tretman potrebna je i dostupnost moderne dijagnostike i adekvatne terapije. Liječenja raka dojke ovisi o patohistološkom podtipu tumora i može podrazumijevati čitav niz onkoloških modaliteta u ovisnosti o prethodno navedenome, kemoterapija, radioterapija, hormonska, imunoterapija, ciljana terapija.

Unatoč velikom napretku kako u dijagnostici i liječenju raka dojke, zdravstveni sustavi suočavaju se s višestrukim izazovima u stvaranju i podršci velikog broja zdravstvenih projekata koji mogu poboljšati ishode liječenja.

U BiH prema dostupnim podacima godišnje se otkrije oko 1.500 novih slučajeva raka dojke koji je i dalje najčešći malignitet kod žena. Ne postoje točni podaci o broju oboljelih, jer ne postoji jedinstveni registar za rak koji je ključan i za planiranje, praćenje i liječenje onkoloških pacijenata.

Potrebno je poboljšati uvjete u cjelokupnom društvenom okruženju i senzibilizirati javnost za teškoće onkoloških pacijenata, organizirati onkološka savjetovališta pri zdravstvenim institucijama, osvjestiti, osnažiti i motivirati udruge koje pružaju uzajamnu pomoć i podršku onkološkim pacijen¬tima te omogućiti dostupnost svih sustavnih onkoloških terapija u skladu s definiranim nacionalnim i međunarodnim smjernicama o liječenju, uz kontinuirani nadzor ishoda specifičnih za liječenje.

Kada je riječ o stupnju izlječenja, daleko smo od zapadnog svijeta, upravo zato što nemamo programe prevencije i dijapazon liječenja. Već spomenuto, u ranom stadiju možemo govoriti o raku dojke kao izlječivoj bolesti. Otkriven u fazi kada je manji od dva centimetra, i ako nema pozitivnih limfnih čvorova u pazušnoj jami, šanse za izlječenje prelaze 96 posto. Međutim, prema najnovijim rezultatima, rak dojke i u metastatskom stadiju bolest sa adekvatnom terapijom može se držati pod kontrolom dugi vremenski period. Važno je naglasiti da stupanj izlječenja generalno ovisi o stadiju u kojem se bolest otkrije.

Savjet ženama je redovita kontrola dojki i praćenje istih ovisno o dobi žene i postojanju povišenog rizika za obolijevanje od raka dojke. Svaka žena bi barem jednom mjesečno trebala sama pregledati dojke, a godišnje otići na liječnički pregled.

S vremenom je liječenje raka dojke postalo sve složenije. Potreban je alat i planiranje kako bi najbolje iskoristili raspoložive resurse za poboljšanje zdravstvene zaštite žena. Zahvaljujući povećanoj svijesti, ranom otkrivanju kroz probir, poboljšanim metodama liječenja i dostupnosti zdravstvenim uslugama, pacijentice dobivaju šansu za dug i kvalitetan život. Potpunom implementacijom svega navedenoga, rezultate liječenja pacijentica sa rakom dojki približili bismo rezultatima zemalja u okruženju.

LEE-P13-28/12/2020-BH-BA2012287579

Novartis BA d.o.o.

Antuna Hangija bb, Sarajevo, BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije