... / Od kojeg karcinoma najčešće obolijevaju muškarci u FBiH, a od kojeg žene

04. 02. 2021. u 17:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Svake godine, 4. februara obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka, čiji je cilj podići svijest o prevenciji, dijagnosticiranju i mogućnostima liječenja ove globalne epidemije modernog doba.

Od malignih neoplazmi u svijetu godišnje umire oko 9,6 miliona ljudi, te rak predstavlja drugi uzrok smrtnosti. Jedna od šest umrlih osoba umire od raka. Predviđanja su da će do 2030. taj broj narasti na 13,2 miliona, dok će broj oboljelih biti 21,7 miliona ljudi godišnje.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, maligne neoplazme pluća, prostate, debelog crijeva, želuca i jetre najčešći su tipovi kod muškaraca, dok su maligne neoplazme dojke, bronha i pluća, grlića i tijela maternice i štitnjače najčešći kod žena.

Situacija u Federaciji

Broj registriranih malignih neoplazmi u 2018. godini u FBiH iznosio je 6210. Stopa obolijevanja od raka u 2018. godini u muškaraca iznosi 303,43/100000, a u žena 262,82/100000. Prosječna dob registriranih oboljelih je 63 godine (64 kod muškaraca, a 62 kod žena).

Deset najčešćih karcinoma u muškaraca u Federaciji BiH u 2018. godini čine 71,5 posto svih registriranih slučajeva raka u muškaraca. Prema lokalizaciji, vodeći su rak disajnog sustava (pluća, bronhi, traheja) koji čini 21,6 posto, zatim rak prostate (13,7%), rak debelog crijeva (7%).

Deset najčešćih karcinoma kod žena u Federaciji BiH u 2018. godini čine 65 posto svih registriranih slučajeva raka u žena. Prema lokalizaciji, vodeći su rak dojke (23,4%), zatim rak disajnog sustava (pluća, bronhi, traheja) (7,4%), rak tijela maternice (7%) od svih novodijagnosticiranih neoplazmi u žena.

Posebno su zabrinjavajući podaci o broju umrlih od maligne neoplazme bronha i pluća. Od ove bolesti u 2019. godine umrlo je 1210 osoba u Federaciji BiH, od čega 887 muškaraca i 323 žene. Bilježe se značajne razlike u broju umrlih od maligne neoplazme bronha i pluća između pojedinih kantona, pri čemu prednjače Kanton Sarajevo sa 350 umrlih, Tuzlanski kanton sa 244 umrle osobe i Zeničko-dobojski kanton sa 208 umrlih osoba.

Šta su faktori rizika?

Navedeni pokazatelji trenda malignih neoplazmi u Federaciji BiH se mogu povezati sa nepovoljnim trendom faktora rizika kao što su:
– nepromjenljivi faktori rizika (genetika, spol, godine) koji čine 10%
– promjenljivi faktori rizika, koji čine 90%, od koji su najvažniji:

Visok procenat pušača (44,1% odraslih od čega 56,3% muškaraca i 31,6% žena) Nepravilna nezdrava ishrana sa 21,2% gojaznih u odraslom stanovništvu od čega 19,1% muškaraca i 23,3% žena.
Visoka izloženost pasivnom pušenju koju potvrđuje oko 60 % djece i odraslih
Izloženost aerozagađenju sa polutantima PM2,5, PM10, PAH
Djelovanje kancerogenih zagađivača okoliša sa zagađanjem vode, zraka, tla
Profesionalni rizici na radnom mjestu
Izloženost UV zracima
Infekcije (HPV, hepatitis B,C, helicobacter pylori)

Kako smanjiti rizik od raka?

Između 30 i 50 posto smrti od malignih neoplazmi moglo bi se spriječiti promjenom ponašanja i adekvatnom preventivnom zdravstvenom zaštitom. Preporuke za reduciranje ključnih faktora rizika mogu pomoći u prevenciji malignih neoplazmi:

– Prestanak pušenja
– Ne izlagati se duhanskom dimu u svom domu ili na radnom mjestu,
– Održavati prikladnu tjelesnu težinu,
– Hraniti se zdravo,
– Vježbati i kretati se,
– Ako konzumirate alkohol, smanjite unos i budite umjereni,
– Zaštita od UV izlaganja, naročito djece i osjetljivih skupina
– Zaštita od profesionalnih faktora rizika na radnom mjestu
– Cijepljenje djece protiv hepatitisa B (novorođenčad)
– Žene mogu dojenjem i ograničavanjem trajanja hormonske nadomjesne terapije smanjiti svoj rizik nastanka raka
– Sudjelovanje u programima za rano otkrivanje raka debelog crijeva (muškarci i žene), dojke (žene) i vrata maternice (žene).


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)