Uticaj pandemije na karcinom, može se nazvati katastrofom

2
Radiosarajevo.ba
Uticaj pandemije na karcinom, može se nazvati katastrofom
Foto: EPA-EFE / Sjedište WHO

Uticaj pandemije COVID-19 na liječenje raka je "katastrofalno", objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za Europu, koja je rekla da je došlo do prekida u onkološkim uslugama u trećini zemalja europske zone.

"Utjecaj pandemije na karcinome u regiji ne može se nazvati slabijim imenom od katastrofe", rekao je direktor WHO-a za Europu Hans Kluge, prilikom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka.

Među 53 zemlje koju obuhvaća WHO za Europu, u koje pripada i nekoliko zemalja srednje Azije, jedna od tri zemlje djelimično je ili u potpunosti prekinula usluge za onkološke pacijente zbog mobilizacije protiv pandemije koronavirusa ili restrikcija putovanja.r

Hans Kluge - undefined

Foto: EPA-EFE: Hans Kluge

"U nekim zemljama došlo je i do nedostatka lijekova za rak, a mnoge imaju značajno smanjenje novodijastikovanih slučajeva karcinoma, čak i najbogatije zemlje", rekao je Kluge u saopćenju, naglašavajući kako je došlo do dodatnog pogoršanja nejednakosti zbog ekonomske krize.

U Holandiji i Belgiji, za vrijeme prvog talasa u proljeće 2020. broj novih slučajeva karcinoma pao je za 30 do 40 posto, u Kirgistanu za 90 posto u aprilu prošle godine, rekao je direktor WHO.

Prema predviđanjima WHO-a, u Velikoj Britaniji kašnjenja u dijagnostici i liječenju mogla bi povećati smrtnost od raka debelog crijeva za 15 posto a dojki za 9 posto u sljedećih pet godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Najnovije