Slučaj koji je šokirao region: Bračnom paru Savić bit će vraćena kćerka

Radiosarajevo.ba
Slučaj koji je šokirao region: Bračnom paru Savić bit će vraćena kćerka
Printscreen / Bračni par Savić

Srbijanski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je, na vanrednoj konferenciji za novinare, da će učiniti sve da se slučaj porodice Savić uskoro riješi u skladu sa zakonom i u najboljem interesu djeteta koje su usvojili.

Afera je izbila kada je Bori Saviću i njegovoj supruzi oduzeta 3-godišnja djevojčica koju su usvojili 12. oktobra 2019. Osam mjeseci kasnije – 15. maja 2020. – Savići su postali zakoniti roditelji djevojčice.

"Stvorili smo porodicu koja se ne razlikuje od ostalih u ovoj zemlji", rekao je Bora Savić za BBC.

No, u junu je djevojčica oduzeta Savićima i vraćena u hraniteljsku porodicu jer u Zakonu o usvajanju stoji da maksimalna starosna granica između usvojitelja i usvojenika ne smije preći 45 godina. Bora Savić ispunjava kriterij, ali ne i njegova supruga.

Proceduralna greška subotičkog Centra za socijalni rad šokirala je Srbiju i cijeli region. Ministar Zoran Đorđević je istakao da je formirana tročlana komisija koja će još jednom pregledati cjelokupnu dokumentaciju i dostaviti propuste Centra za socijalni rad Subotica u procesu usvojenja djevojčice, kao i načine za njihovo brzo rješavanje.

"Vjerujem da će odluka koju donesemo biti pozitivna i da će se dijete vratiti onima kojima je i oduzeto. Ovo je specifičan slučaj u kojem je učesnik maloljetna devojčica i zato moramo biti posebno obazrivi, brzi i efikasni, kako cijela ova situacija ne bi ostavila posljedice na nju u budućnosti", rekao je ministar.

Naveo je da, prema članu 56. Zakona o državnoj upravi, Ministarstvo kao nadzorni organ u tom slučaju, ima pravo da u specifičnim okolnostima određene poslove koji su povjereni AP Vojvodina, preuzme na sebe, što je i učinjeno.

Ministar je još jednom podsjetio da će o svakom preduzetom koraku u vezi sa tim slučajem, prvo biti obaviještena porodica Savić, a poslije toga i javnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije