Slovenci sutra izlaze na predsjedničke izbore: Mrtva utrka između dva kandidata

0
Radiosarajevo.ba
Slovenci sutra izlaze na predsjedničke izbore: Mrtva utrka između dva kandidata
Foto: EPA - EFE / Nataša Pirc Musar

Slovenci u nedjelju izlaze na predsjedničke izbore na kojima će odlučiti ko će se od troje najpopularnijih kandidata - bivšeg šefa diplomatije, neovisne advokatice i bivšeg predsjednika parlamenta, suočiti u gotovo sigurnom drugom krugu dvije sedmice poslije.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova Anže Logar (46), kandidat opozicionih konzervativaca iz Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, uoči prvog kruga ima najveću podršku po anketama, 31,7 posto.

Neovisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar (54), bivša novinarka i advokatica specijalizirana za zaštitu osobnih podataka koja je branila i Melaniju Trump, po anketama osvaja dvadesetak posto glasova, a u stopu je slijedi Milan Brglez, bivši predsjednik parlamenta koji se natječe s podrškom vladajućeg Pokreta za slobodu.

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

Borut Pahor još jednom oduševio: BiH treba dobiti status kandidata

Borut Pahor još jednom oduševio: BiH treba dobiti status kandidata

U pretpostavljenom drugom krugu Logar bi pobijedio Brgleza, sugeriraju ankete, ali bi se između njega i Pirc Musar vodila mrtva utrka.

Sadašnjem predsjedniku Borutu Pahoru u decembru istječe drugi mandat na dužnosti predsjednika i više se po Ustavu ne može kandidirati.

Logar je u kampanji nastupao sa sloganom Za budućnost zajedno i nastojao je osvojiti glasove pozivajući na jedinstvo.

"Čak i ako razmišljamo različito, definitivno imamo nešto što nas povezuje i moramo kombinirati te pozitivne stvari da hrabro iskoračimo u sutrašnjicu", kazao je Logar.

Pirc Musar ušla je u utrku jer smatra da njezino iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje služiti u državnom interesu i da neće šutjeti o nepravilnostima u društvu.

Socijaldemokratski kandidat Brglez nastupa i s podrškom vladajućeg Pokreta za slobodu premijera Roberta Goloba koji je prije nekoliko mjeseci odlučio da neće istaknuti svoga kandidata na izborima.

Na izborima se takmiči još četvero kandidata - Sabina Senčar iz antivakserske stranke Resni.ca, kandidat ljevice Miha Kordiš, zastupnik stranke Nova Slovenija (NSi) Janez Cigler Kralj i gradonačelnik Kočevja i kandidat zelenih Vladimir Prebilič, ali oni daleko zaostaju u anketama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije