Borut Pahor najavio deklaraciju u kojoj će biti govora i o Izbornom zakonu BiH

8
Radiosarajevo.ba
Borut Pahor najavio deklaraciju u kojoj će biti govora i o Izbornom zakonu BiH
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Borut Pahor

Borut Pahor, predsjednik Slovenije, dao je ekskluzivni intervju Nacionalu povodom skorog završetka svog drugog predsjedničkog mandata.

Iznio je dosad najkonkretnije stavove o odnosima s Hrvatskom, Srbijom i Bosnom Hercegovinom, odnosu Europske unije prema Zapadnom Balkanu, kao i o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Pahor odrađuje posljednja četiri mjeseca svog predsjedničkog mandata, a u njegovom su fokusu, osim unutrašnjih slovenskih, prvenstveno pitanja povezana sa stabilnošću na Zapadnom Balkanu i situacija s ruskom agresijom na Ukrajinu.

Veliki preokret u Barceloni: Xavi odlučio ostati

Veliki preokret u Barceloni: Xavi odlučio ostati

Borut Pahor pisao Europskom vijeću: BiH dati status kandidata bez uvjeta

Borut Pahor pisao Europskom vijeću: BiH dati status kandidata bez uvjeta

Ima izvrsne odnose s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, ali ne taji da je u odličnim odnosima i sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, te zagovara cjelovit pristup Europske unije prema Zapadnom Balkanu.

U intervjuu za Nacional otkrio je da će na sljedećem sastanku procesa Brdo-Brijuni, koji će se održati 12. septembra, tražiti da se sastavi deklaracija u kojoj će biti govora i o izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini.

Zbog njegovog velikog angažmana i utjecaja upravo po pitanju Zapadnog Balkana, mediji su čak tvrdili da bi Pahor mogao u budućnosti preuzeti mjesto Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine.

Kako piše Nacional, Pahor još od Vučića traži i da uskrati podršku secesionističkim naporima Milorada Dodika, a Hrvatskoj poručuje: “Mi, Slovenci i Hrvati, moramo sada malo konkretnije sjesti i u vezi drugog bloka Nuklearne elektrane Krško”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije