Slovenački infektolog upozorio na opasnost od britanskog soja virusa

1
Radiosarajevo.ba
Slovenački infektolog upozorio na opasnost od britanskog soja virusa
YouTube / Andrej Trampuž

Andrej Trampuž, slovenački infektolog koji radi u Berlinu, uključio se u Jutarnji program TV Prve i objasnio šta region može da očekuje nakon vijesti da je britanski soj koronavirusa stigao u Srbiju. 

Andrej Trampuž rekao je u uključenju da zemlje moraju uraditi sve što je u njihovoj moći kako bi se izbjegla katastrofa, posebno kod mladih.

"Virus se brzo širi, sve mjere su sada strožije, za sada znamo da je 35 posto zarazniji, eksponencijalno se širi", rekao je Trampuž. 

Na pitanje ima li razlika u kliničkoj slici kod novog soja virusa u poređenju sa prvobitnim, odgovara ovako:

"Srećom, virus nije opasniji, sasvim je ista klinička slika, ali se brže širi, zato imamo i veću brigu, sam virus nije opasniji ali situacija jeste, jer brže širenje uz grešku u vidu opuštanja mera, brzo će se širiti kod mladih ljudi, oni će puniti intenzivne njege i umirati. Iako je smrtnost manja kod mlađih, ali ćemo imati ne 10.000 nego 100.000 inficiranih dnevno, imaćemo katastrofu. Najbolje je do nule smanjiti te brojeve, u narednim nedjeljama suzbiti virus, pa poslije toga sa vakcinacijom ići nazad u normalan život", rekao je on.

On je preporučio nošenje "boljih maski, ne hirurških već FFP2", izbjegavanje kontakata i poštovanje, ako ne i pooštravanje mjera. Izdvojio je dvije vakcine samo na osnovu tehnologije na kojoj su napravljene, ali je rekao da bi trebalo primiti bilo koju, piše Blic

"Ili Pfizer ili Moderna su za mene najbolje vakcine, po mRNA tehnologiji. Daju oko 95 posto zaštite na duže vrijeme, ali dobro je primiti i ostale", rekao je Trampuž.

On je okvirno procijenio da bi "u ljetnjim mjesecima" mogli da se vratimo normalnom životu.

Andrej Trampuž, jedan od najpoznatijih slovenačkih ljekara u inostranstvu, radio je 15 godina u Švicarskoj a tri godine proveo je radeći na klinici Majo u SAD. Posljednjih nekoliko godina bio je šef infektološkog odjeljenja bolnice Charité u Berlinu, a cijeli region od početka pandemije budno prati šta on kaže o koronavirusu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije