Slijepu i nagluhu djevojčicu batinama tjerali da prosi

Radiosarajevo.ba
Slijepu i nagluhu djevojčicu batinama tjerali da prosi
Pixabay / Ilustracija
Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 37-godišnjeg D. H. iz Karlovca i 40-godišnje D. H. iz Rijeke koji su osumnjičeni za trgovinu ljudima i povredu dječijih prava, piše Novi list.

Osumnjičena Riječanka je saslušana u državnom tužilaštvu, a zatim prevezena u riječki Županijski sud na ročište o odlučivanju o istražnom zatvoru. Za 37-godišnjakom na snazi je potjernica s obzirom da je u bijegu. 

Sumnjiči ga se da je od septembra 2015. do 17. decembra 2017. godine na području Karlovca, Rovinja, Splita, Poreča, Novigrada i Rijeke, prisiljavao svoju maloljetnu nećakinju na prošnju. Iskoristio je njezinu invalidnost, a kako neslužbeno doznaje Novi list, slijepa je na jedno, slabovidna na drugo oko te je nagluha.

Maloljetnica je morala prositi, a isprošeni novac i invalidninu njezin ujak je zadržavao za sebe. Ograničio joj je slobodu kretanja, držeći ju zatvorenu u kući, a u više navrata ju je tukao rukama po glavi i tijelu. Sumnjiči se i da joj je govorio da će ju zatvoriti ako i samo pokuša pobjeći.

Njezina majka sumnjiči se da ju je iz Rijeke uputila u Karlovac s namjerom da pomaže u čuvanju djeteta. Da ju je ostavila na njegovoj adresi, iako je znala da ju prisiljava na prošnju, da joj je ograničio slobodu kretanja, kao i da ju fizički i psihički zlostavlja.

Četrdesetgodišnjakinji se stavlja na teret i da je 37-godišnjaka u tome podržavala, kao i da po tome nije ništa poduzimala te da se sve to nastavilo i nakon što joj je kći nedavno postala punoljetna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije