Stručnjaci upozorili: Regija u opasnosti od epidemije ospica, vakcine neophodne

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozorili: Regija u opasnosti od epidemije ospica, vakcine neophodne
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema zabilježenih slučajeva pojave zarazne bolesti ospica, ali je nivo vakciniranosti među najnižim u Hrvatskoj i postoji visok rizik od epidemije, upozorili su iz Opće bolnice Dubrovnik.

Na moguću epidemiološku krizu upozorio je i direktor županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić, koji je istaknuo kako je u posljednjih pet godina provedeno niz medijskih kampanja promocije vakciniranja, a u pronalasku rješenja ove sedmice zatražena je pomoć i Ministarstva zdravstva, prenosi Telegram.

Opasnost od epidemije u jalicama

“Da u Dubrovniku u jaslice dođe jedno dijete oboljelo od ospica, imat ćemo apsolutnu epidemiju. Najveća odgovornost je na roditeljima pa ih pozivam, kao i medije, da se koriste samo provjerenim informacijama o cijepljenju sa zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj i svijetu. Apeliram na roditelje da ne ugrožavaju zdravlje i živote svoje djece, te ih pozivam da se hitno jave pedijatrima i školskim liječnicima te dogovore termin cijepljenja. Situacija je ozbiljna i svako odgađanje cijepljenja može imati nesagledive posljedice”, rekao je dr. Lakić.

Nije želio spekulirati zašto je obalni dio Hrvatske lošije procijepljen nego kontinentalni.

Jedan od problema je prevelika ‘internetizacija’, kada se traže rješenja na internetu. Svatko može brzo i lako otvoriti internetsku stranicu i pisati što ga je volja, a to ne znači da je to tačno i istinito”, ustvrdio je Lakić.

Pozvao je pritom Hrvatsku liječničku komoru da se aktivno uključi u sankcioniranje liječnika koji se ne drže struke.

“Mi svi radimo po medicini temeljenoj na znanstvenim dokazima, a oni upućuju da je cijepljenje dobro te da je dosad spasilo milione života. A vidimo da, ako prestanemo cijepiti, ljudi počinju umirati. Čak i u državama kao što je Srbija gdje je relativno dobra procijepljenost. Da u Hrvatskoj nitko nije cijepljen imali bismo godišnje 15 hiljadaa oboljelih od ospica, od čega bi 15 djece umrlo, uz hiljade upala pluća. Ako to želimo, ako se ne trgnemo i počnemo cijepiiti svoju djecu, to će nam i doći”, upozorio je Lakić te napomenuo da sličan problem postoji u cijeloj regiji, zbog čega bi se sve države mogle suočiti s epidemijom.

U Dubrovniku nije cijepljeno više od 2.200 djece

Kao poseban problem istaknuo je odgodu cijepljenja zbog koje je, prema podacima HZJZ-a, trenutno u Dubrovniku necijepljeno više od 2200 djece.

“Pedijatara je malo, djece jako puno, a malo vremena. Pedijatri promiču cijepljenje, ali pokušavamo pronaći rješenje problema odgode cijepljenja u jasličkoj dobi. Odgoda smije biti vrlo kratka, te samo u slučaju da je opravdana”, izjavio je Lakić.

Voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Miljenko Ljubić istaknuo je kako je trend smanjenja cijepnog obuhvata uočen još 2010. godine.

“Da bi se stvorio kolektivni imunitet zakonom je određen obuhvat od 95 posto, a mi smo daleko ispod toga, posebno u posljednje dvije godine. Najveći problem je područje Dubrovnika i okolice, gdje je trenutno rezultat tek 42 posto", istaknuo je Ljubić.

Svi stručnjaci upozoravaju da je potrebno svako dijete cijepiti najranije moguće, kako bi se postigli odgovarajući imunološki odgovor i zaštita. Zbog odgađanja se stvara veliki broj osjetljive djece, a ako bi ospice ušle u populaciju kroz zatvoreni kolektiv, širile bi se nesmetano dok se populacija ne bi zasitila imunima, preboljenjem ili cijepljenjem, što može potrajati i nekoliko mjeseci.

Dodali su da cjepivo ima nuspojave, kao i svako, no da to nije ništa strašno i strano medicini, kao ni opasno, zbog čega bi se građani, posebno mladi roditelji trebali bojati cijepljenja.

Ospice su najzaraznija zarazna bolest, jer praktički svako ko je osjetljiv, a dođe u kontakt sa zaraženom osobom će se zaraziti. Kad se epidemija pojavi radi se na aktivnom cijepljenju na tom području, a ako se proširi cijepe se područja gdje epidemija nije došla, a očekuje se da može doći zbog niskog cijepnog obuhvata. Upravo je Dubrovačko-neretvanska županija mjesto gdje do toga može doći te postoji vrlo velik rizik”, zaključio je voditelj Službe za epidemiologiju i zarazne bolesti Zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije