Skuplji odlazak na more u Hrvatsku: Evo koliko sada iznose putarine u susjedstvu BiH

5
Radiosarajevo.ba
Skuplji odlazak na more u Hrvatsku: Evo koliko sada iznose putarine u susjedstvu BiH
Foto: Twitter / Putarina u Hrvatskoj

Hrvatske autoceste (HAC) objavile su kako se uvode sezonske cijene putarine koje će vrijediti od 1. jula do 30. septembra.

U tom se razdoblju cijena putarine povećava za 10 posto. Kako HAC pojašnjava, sezonske cijene postoje za vozila I.A, I. i II. grupe, dok su cijene za autobuse i kamione ostale iste.

Sezonske cijene putarine, ističe HAC, uvedene su 2017. godine, ali se posljednje četiri godine nisu primjenjivale, kao jedna od mjera podrške građanima u turističkoj sezoni.

Dodik: 'Pa Zukane, valjda helikoptere i dronove kupuješ i Srbima i Hrvatima'

Dodik: 'Pa Zukane, valjda helikoptere i dronove kupuješ i Srbima i Hrvatima'

"Podsjećamo da je HAC ulaskom Republike Hrvatske u eurozonu u konverziji cijena putarine zaokruživao iznose na jednu decimalu, čime je korisnicima omogućio niže cijene. Na primjer, ako je cestarina u konverziji iznosila 20,17 eura, HAC ju je zaokružio na 20,10 eura umjesto na 20,20 eura.

Isto tako, za razliku od drugih usluga, HAC cijene cestarine nije indeksirao prema inflaciji, cestarina je ista od 2012. godine", navode.

Hrvatske autoceste tvrde kako je model sezonskih cijena putarina jedna od prihvaćenih mjera finansijskog restrukturiranja kompanije u cestovnom sektoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije