Škrijelj građanima iz Sandžaka objasnio reviziju državljanstava BiH

Anadolija
Škrijelj građanima iz Sandžaka objasnio reviziju državljanstava BiH
/ Anadolija
Rektor Univerziteta u Sarajevu i bivši predsjednik Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini Rifat Škrijelj izjavio je danas u Novom Pazaru da se ništa značajno neće dogoditi u vezi revizije državljanstava BiH.

Objasnio je kako je od Ministarstva za civilne poslove BiH dobio sva uvjeravanja da niko od građana koji je regularno dobio državljanstvo neće biti obuhvaćen revizijom i neće imati nikakvih problema. 

"To nije bio nikakav atak na nekakvu grupu ciljano već akt kontrole koju država radi i koja je dospjela u medije i izazvala određenu buru“, izjavio je Škrijelj, koji je danas učestvovao na svečanoj akademiji povodom 10 godina od osnivanja i početka rada Državnog univerzietat u Novom Pazaru. 

Prvi čovjek najveće visokoškolske institucije u BiH, Univerziteta u Sarajevu, je na pitanje šta se desilo s revizijom državljanstava nakon njegove izjave navoda u sarajevskim medijima, rekao da je to bilo krivo interpretirano.

Škrijelj je objasnio da nije bio obuhvaćen revizijom državljanstava, već je samo u svojstvu rektora kojeg su pozvali komentirao tu pojavu. 

Prema opštem pozivu nadležnog ministarstva za sva lica koja su stekla državljanstvo Bosne i Hercegovine naturalizacijom poslije 6. aprila 1992. godine, a prije 1. januara 2006. godine, naglašeno je da reviziji ne podliježu svi koji su državljanstvo BiH stekli po osnovu prebivališta na teritoriji BiH na dan 6. april 1992. godine, a imali su državljanstvo neke od republika bivše SFRJ, kao i svi koji su državljanstvo BiH stekli po osnovu ostvarenih dvije godine boravka do stupanja na snagu Zakona o državljanstvu BiH na dan 1. januar 1998. godine.

Takođe, reviziji ne podliježu oni koji su državljanstvo BiH stekli po osnovu ostvarene tri godine prebivališta-boravišta na teritoriji BiH do 1. januara 2000. godine, svi koji su državljanstvo BiH stekli po osnovu sporazuma o dvojnom državljanstvu BiH s drugom državom te svi koji su državljanstvo BiH stekli odlukom Vijeća ministara BiH kao lica od naročitog interesa za BiH. 

Prema navodima sarajevskih medija, u BiH živi oko 20.000 građana porijeklom iz Sandžaka čije državljanstvo podliježe reviziji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije