SKOJ traži da se spriječi neonacistički koncert u Beogradu

1
Radiosarajevo.ba
SKOJ traži da se spriječi neonacistički koncert u Beogradu
Foto: 011info / Beograd/Ilustracija

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) uputio je zahtjev nadležnim organima da spriječe održavanje koncerta tri, kako su istakli, rasističke muzičke grupe u organizaciji "neonacističke formacije Klub 28", koji treba da se održi u subotu uvečer u zgradi BIGZ-a.

Zabranu zahtijevaju jer, kako su pojasnili, trebaju nastupiti "neonacistički bendovi 'Iz revolta', 'Predskazanje' i 'Kristalna noć' čija muzika predstavlja govor mržnje i širi naci-fašističke, rasističke, antisemitske i ksenofobne poruke".

Koncert je zamišljen kao memorijalni skup posvećen Britancu Ianu Stuartu Donaldsonu, osnivaču neonacističke međunarodne skinhed mreže "Krv i čast" koja djeluje i u Srbiji.

Očekuje se da će se okupiti nekoliko stotina neonacista i drugih ultradesničarskih ekstremista iz Srbije i manjeg bh. entiteta (RS), čijim okupljanjem bi se, kako je saopćeno, na najdrskiji način prekršile epidemiološke mjere i pospiješilo širenje opakog koronavirusa.

"Organizator koncerta, Klub 28, je paravan za neonacističku ‘Srpsku diviziju Krv i čast’ čiji su pripadnici svojevremeno formirali u Srbiji zvanično zabranjenu organizaciju ‘Nacionalni stroj’", navedeno je u saopćenju.

SKOJ tvrdi da su među organizatorima koncerta i članovima bendova „brojni ekstremistički izgrednici“ i poziva „antifašističku javnost da digne svoj glas protiv održavanja koncerta“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije