Skandal: Zagrebački nadbiskup stavio u svećenički dom klerika optuženog za zločin pedofilije?

16
Radiosarajevo.ba
Skandal: Zagrebački nadbiskup stavio u svećenički dom klerika optuženog za zločin pedofilije?
Foto: Pixsell / Dražen Kutleša

Zagrebački nadbiskup je prekršio odredbe Papina dokumenta ‘Vos estis lux mundi’ i smjernice HBK-a "za postupanje u slučajevima pedofilije od strane klerika."

Umjesto da ih suspenduje, zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša premjestio je svećenike optužene za pedofiliju i omogućio im da i dalje obnašaju službu i budu u kontaktu s vjernicima i ministrantima.

Zato se može tvrditi da je Kutleša, tada još kao splitski nadbiskup, u januaru 2023. godine propustio postupiti sukladno dokumentu "Vos estis lux mundi", koji je papa Franjo izdao 2019. godine kako bi se uspostavio sistem prijavljivanja zlostavljanja i postupanja u takvim slučajevima unutar Katoličke Crkve, a nije slijedio ni sve "Smjernice za postupanje u slučajevima spolnog zlostavljanja maloljetnih osoba od strane klerika" Hrvatske biskupske konferencije, donesene 2006. godine i ažurirane u nekoliko navrata, u kojima se naglašava potreba za hitnim djelovanjem u slučaju prijave zlostavljanja.

Požar u Sarajevu, vatrogasci na terenu

Požar u Sarajevu, vatrogasci na terenu

Otkrio je to Nacionalu upućeni crkveni izvor koji je dubinski upoznat sa slučajevima koji su tokom protekle sedmice dospjeli u centar pažnje nakon što je splitski DORH podigao optužnicu protiv danas 72-godišnjeg svećenika zbog osnovane sumnje da je u periodu od 2002. do 2007. godine silovao dijete i nemoćnu osobu.

Isti izvor otkrio je Nacionalu identitete još dvojice od ukupno četvorice svećenika za koje tvrdi da su prošle godine prijavljeni policiji zbog pedofilskih zločina.

Potresna ispovijest časne sestre: 'Svećenik Marko Ivan Rupnik me natjerao na seks u troje'

Potresna ispovijest časne sestre: 'Svećenik Marko Ivan Rupnik me natjerao na seks u troje'

Taj izvor navodi da je Kutleša, u najmanju ruku, iznevjerio povjerenje žrtava sistemskog seksualnog zlostavljanja koje su upravo s vjerom u njega i njegov integritet u januaru 2023. godine prijavile četvoricu svećenika na području Splitsko-makarske nadbiskupije za pedofiliju, silovanja i druge vrste nasilja.

Bilo je to u januaru 2023. godine, u vrijeme dok je Kutleša obnašao funkciju splitsko-makarskog nadbiskupa, neposredno prije no što je sredinom februara te iste godine promoviran u zagrebačkog nadbiskupa, piše Nacional.

Dokument "Vos estis lux mundi" nalaže konkretne postupke koje moraju slijediti biskupi i viši redovnički poglavari u slučaju prijava seksualnog zlostavljanja. Kanonsko pravo Crkve u takvim slučajevima predviđa mogućnost preventivne suspenzije kao mjeru zaštite.

Prema tim smjernicama, biskup treba provesti preliminarnu istragu čim sazna za optužbu, a na temelju rezultata te istrage može poduzeti mjere koje uključuju i preventivnu suspenziju klerika. Kutleša je spomenute svećenike propustio preventivno suspendirati. Šta više, može se tvrditi da je poduzeo šta je mogao kako bi presumpciju nevinosti maksimalno iskoristio u funkciji njihove zaštite

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije