Skandal: Vučić opozvao ambasadora koji je preminuo 2017. godine

8
Radiosarajevo.ba
Skandal: Vučić opozvao ambasadora koji je preminuo 2017. godine
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić

Aktuelna vlast u Srbiji poznata je po tome da neretko povlači poteze koji su u najmanju ruku bizarni.

S obzirom na to da vlast zapravo predstavlja jedan čovjek - Aleksandar Vučić, njegova bizarnost zasenjuje sve druge državne fukcionere.

Tako je Vučić opozvao sa dužnosti pokojnog ambasadora Srbije Olivera Potežicu, čovjeka koji je preminuo nakon saobraćajne nesreće u maju 2017. godine, navodi portal Direktno.

Ambasada Irana u BiH: "Izjava ambasadora je pogrešno shvaćena, genocid se osuđuje uvijek i svugdje"

Ambasada Irana u BiH: "Izjava ambasadora je pogrešno shvaćena, genocid se osuđuje uvijek i svugdje"

Oliver Potežica je bio ambasador Srbije u Libiji sa sjedištem u Tripoliju, dok nije stradao u saobraćajnoj nesreći u Tunisu.

Kao ambasador Srbije "pokrivao" je i Čad, a u skladu sa smjenama i novim postavljanjima u ambasadama širom svijeta, na red je došla i ova.

"Opoziva se Oliver Potežica sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Čad", piše u ukazu, koji je objavljen 17. janara 2022. u Službenom glasniku Srbije.

Ostaje nejasno zbog čega predsjednik Srbije tek sada, nakon skoro pet godina postavlja novog ambasadora u ovoj afričkoj zemlji, te vrši opoziv preminulog čovjeka.

U vezi sa tim obratili smo se Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, koje vodi Nikola Selaković, ali odgovor novinari ovog portala nisu dobili.

Podsjetimo, ambasador Oliver Potežica preminuo je 10. maja 2017. godine poslije teške saobraćajne nesreće koju je nekoliko dana ranije imao u Tunisu.

Potežica je kao ambasador u Libiji 2015. godine doživio napad na kolonu vozila u kojoj se nalazio, ali je pobjegao kidnaperima, dok su članovi osoblja Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti i na kraju ubijeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije