Skandal u obnovi dalmatinske baštine: Uređivali topničke otvore, pa ih zatvorili prozorima s PVC-om

1
Radiosarajevo.ba
Skandal u obnovi dalmatinske baštine: Uređivali topničke otvore, pa ih zatvorili prozorima s PVC-om
Foto: Slobodna Dalmacija / Skandal u obnovi tvrđave na Klisu

Tri bijela prozora na topovskim pozicijama Kliške tvrđave itekako su uzbunila "duhove" u općini Klis, iznad Splita, tokom blagdana.

Ljutiti građani koji su "sinjali" zatvorene osmatračnice drvenim prozorima s ručkama od PVC-a, sasuli su "drvlje i kamenje" na društvenim mrežama, na adresu splitskih konzervatora, izvođača i naručitelja radova, te načelnika Jakova Vetme (HDZ).

"Ovo su obnovljeni prozori na trećem ulazu u Klišku tvrđavu, tamo gdje ne smije biti uopće prozora, zatvora, jer se radi o topovskim pozicijama i osmatračnici, piše Slobodna Dalmacija.

Počelo suđenje Senaidu Memiću

Počelo suđenje Senaidu Memiću

Epska zelena oaza: Farska ostrva, zaboravljena vikinška zemlja

Epska zelena oaza: Farska ostrva, zaboravljena vikinška zemlja

Kako se to kod nas čuva baština? Užas jedan, zašto plaćamo konzervatore, kome oni svaki put pogoduju...", prozivali su građani u komentarima na društvenim mrežama odgovorne, pa smo pitali načelnika Vetmu za njegovo viđenje problema budući da je Općina investitor radova.

Skandal u obnovi tvrđave na Klisu
Foto: Slobodna Dalmacija: Skandal u obnovi tvrđave na Klisu

"Sve je obavljeno u sklopu projekta obnove Kliške tvrđave, u vrijednosti 5,5 miliona kuna (1,25 miliona KM), gdje se uređivalo topničke pozicije, kvartir... Pod paskom konzervatora, naravno, a nedavno je proveden i nadzor radova gdje je sve bilo zadovoljavajuće.

Nisam znao za ova tri prozora, koja su u stvari drvena s PVC-a ručkama, ali slažem se kako njihov izgled nije primjeren za tvrđavu. Svi se trudimo očuvati našu vrijednu baštinu", kaže prvi čovjek Klisa, koji je promptno reagirao na prozivke, pojašnjavajući:

Astronomija u BiH: Kada će zasjati zvijezde iznad Trebevića?

Astronomija u BiH: Kada će zasjati zvijezde iznad Trebevića?

"Već je dan nalog konzervatorima i izvođačima radova da uklone ova tri sporna zatvora, skinut će se prozori i napravit će se primjereniji. Ujedno moram istaknuti kako sve radimo u svrhu sigurnije tvrđave, prostora koji neće biti opasan za posjetitelje".

Ispod ovih prozora su bila zatvorena vrata kako bi spriječila prolaz gostiju, jer taj dio nije bio siguran. Trudimo se da više u tvrđavi ne bude tih "zabranjenih" zona.

Ujedno je načelnik Vetma najavio da će se nakon blagdana organizirati javne tribine kako bi svi imali mogućnost izreći svoje primjedbe na obnovu ovog važnog lokaliteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije