Sjeverna Makedonija: Zaev najavio investicije od 5 milijardi eura

Radiosarajevo.ba
Sjeverna Makedonija: Zaev najavio investicije od 5 milijardi eura
Facebook / Skoplje

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev najavio je novi investicioni ciklus u toj zemlji od pet milijardi eura, prenosi portal Plus info.

Kreirali smo realnu, snažnu ekonomiju. Revizija Svjetske trgovinske organizacije predstavlja još jedan dokaz o tome da ekonomske politike vlade daju rezultate. Ova, 2019. godina će biti zaista godina ekonomije”, naglasio je Zaev.

Kako je istakao, povećan je BDP za više od 40 posto, rastu plate, smanjena je stopa nezaposlenosti, vraćeno je povjerenje kod investitora i povećana su ulaganja.

Zaev je takođe napomenuo da je zemlja napravila skok za 25 mjesta prema podacima Globalnog investicionog indeksa, dok, prema njegovim riječima, drastičan rast zabilježan je i u izvozu.

“Posvećenim radom uspjeli smo da stabilizujemo ekonomske tokove i stanje. Kompanije rastu i razvijaju se, raste njihova konkurentnost, povećavaju se investicije, a napredak bilježi i građevinarski sektor”, objašnjava makedonski premijer.

Ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Krešnik Bekteši rekao je da očekuje do kraja godine njegova zemlja da bude dio Sporazuma o javnim nabavkama sa Svjetskom trgovinskom organizacijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije