Zoran Zaev: Sjeverna Makedonija zaslužuje nezavisnu pravoslavnu crkvu

Radiosarajevo.ba
Zoran Zaev: Sjeverna Makedonija zaslužuje nezavisnu pravoslavnu crkvu
/ Zoran Zaev

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da njegova zemlja, koja je suverena, ima pravo na posebnu i nezavisnu crkvu.

Govoreći o odnosima Bugarske i Sjeverne Makedonije, Zaev se dotakao i pitanja neriješenog statusa nekanonske Makedonske pravoslavne crkve.

"Bugarska pravoslavna crkva je preuzela odlučne korake u odnosu na našu Makedonsku pravoslavnu crkvu - Ohridsku arhiepiskopiju. Bugarski episkopi posećuju makedonske crkve, a makedonski episkopi posjećuju bugarske. Naši građani koji su vjernici, gledajući dobru saradnju, podržavaju ovo prijateljstvo", istakao je Zaev u intervjuu za bugarsku agenciju BGNES, prenosi Tanjug.

Zaev je rekao da je Sporazum o prijateljstvu i dobrosusjedstvu, koji su Skoplje i Sofija potpisali 1. avgusta 2017. godine, donio veoma pozitivne rezultate za obje zemlje i stavio tačku na jedan sistem koji je "trovao odnose između ta dva suseda".

Sporazum sa Bugarskom, prema njegovim riječima, stavio je kraj sistemu koji je bio uspostavljen nakon 1945. godine.

"Istorijski fakti u vezi sa našom zajedničkom istorijom su jasni i od toga nema bježanja. Zajednička komisija o istorijskim pitanjima Sjeverne Makedonije i Bugarske treba da završi svoj posao zato što ima moju, kao i podršku od (premijera Bugarske) Bojka Borisova", naglasio je Zaev.

Zajedno sa bugarskim premijerom Borisovim ohrabrujem istoričare da završe posao, dodao je on.

Kaže da je već postignuta saglasnost oko istorijskih likova poput svetih braće Ćirila i Metodija, svetog Nauma, svetog Klimenta, cara Samuila.

"Mi smo potpisali Sporazum, gradimo prijateljstvo, saradnju i dobrosusjedstvo", napomenuo je Zaev.

Govoreći o regionalnim pitanjima, Zaev je rekao da Balkan nije "bure baruta", već evropski region.

Makedonski premijer, ukazao je da je prošlost na Balkanu pokazala šta znači promjena granica, smrt, uništenje i izbjeglice.

"Balkan je postao evropski. Svako mora da pronađe pozitivno rješenje o problemima. Mi smo dali primjer o tome sa sporazumima sa Bugarskom i Grčkom. Vjerujem da će se i druge zemlje kretati u tom smjeru", dodao je Zaev.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Makedonija u tom kontekstu podržava rješenja koja će graditi prijateljstva i trajan mir, čime će se obezbijediti veća regionalna saradnja i integracija regiona u EU.

"Ovo je rješenje koje će obezbjediti sigurnost i za Albance i za Srbe, kao i za sve druge narode koji žive na Balkanu", zaključio je Zaev.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije