Sjećate li se trostrukog ubice Filipa Zavadlava: Počelo mu je novo suđenje, pravio cirkus u sudnici

1
Hina
Sjećate li se trostrukog ubice Filipa Zavadlava: Počelo mu je novo suđenje, pravio cirkus u sudnici
Foto:Prtscr/Facebook / Filip Zavadlav

Na splitskom Županijskom sudu je ponovno počelo suđenje 27-godišnjem Filipu Zavadlavu optuženom za trostruko ubistvo u januaru 2020., ali ubrzo je i prekinuto nakon što je optuženi na sva pitanja sutkinje počeo odgovarati na talijanskom jeziku.

Sudska rasprava, na kojoj Zavadlav sjedi kao optuženi za ubistvo Marina Bobana (25), Jurice Torlaka (37) i Marina Ožića Paića (25), odgođena je na neodređeno vrijeme, za koje će biti podvrgnut psihijatrijskom vještačenju kako bi se utvrdilo je li sposoban pratiti raspravu.

Zavadlav je u sudnicu ušao vidno mršaviji, odjeven u bijelu majicu i sako te poduže kose, a na sva pitanja sutkinje Višnje Strinić odgovarao je na talijanskom jeziku.

Nastavljena velika potraga u Sarajevu: Jeste li vidjeli Midhata Dedovića?

Nastavljena velika potraga u Sarajevu: Jeste li vidjeli Midhata Dedovića?

Izvukao čokoladu iz torbe

Novo suđenje Filipu Zavadlavu 21. decembra: Za ubistvo tri osobe ranije osuđen na 40 godina zatvora

Novo suđenje Filipu Zavadlavu 21. decembra: Za ubistvo tri osobe ranije osuđen na 40 godina zatvora

Iznenadio se kada mu se u jednom trenutku kratko na talijanskom obratila sutkinja, ali nije odustajao ni nakon što je upozoren da je u Hrvatskoj službeni jezik hrvatski te latinično pismo.​

Rasprava je prekinuta u trenutku kada se optuženi trebao očitovati o optužnici, što je također napravio na talijanskom jeziku. Sudsko vijeće potom je kratko vijećalo te odlučilo da se rasprava prekine.

U jednom trenutku Zavadlav je iz torbe koju je nosio sa sobom izvukao veliku čokoladu, ali pravosudni policajac ga je spriječio, pa ju je vratio u torbu. Za vrijeme sudske rasprave u nekoliko je navrata nekontrolirano snažno vrtio glavom, osvrtavši se oko sebe po sudnici koja je bila puna studenata i novinara.

Zavadlav je u febaruaru 2021. splitskom Županijskom sudu bio osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina.

Sudi mu se ponovno jer je Visoki krivični sud ukinuo dio prvostepenske presude vezano uz optužbe da je planirao osvetu osobama iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegova brata te njega lično.

Visoki krivični sud tada je ocijenio da utvrđenje prvostepenog suda o nedokazanosti postupanja iz bezobzirne osvete za sada nije prihvatljivo, već je rezultat djelomične i nekritične analize iskaza ispitanih svjedoka.

Splitski sud stoga po odluci Visokog krivičnog suda, u odnosu na ukinuti dio, iznova provodi raspravu nakon koje treba donijeti novu odluku koju će pravilno i potpuno obrazložiti, a posebnu pažnju pritom treba posvetiti utvrđivanju postojanja motiva za ubistvo tri osobe.

Zastupala ga četiri advokata

Visoki krivični sud je u svojoj odluci naglasio kako se osuda zbog ukidanja dijela prvostepene presude odnosi na dva krivična djela, a Zavadlavu je kao olakšavajuća okolnost utvrđena bitna smanjena ubrojivost te teške lične i porodične prilike, dok je ocijenjena njegova dosadašnja višestruka osuđivanost.

Do sada su ga zastupala četiri advokata - Branko Šerić, Ivanka Šamija, Darko Stanić te sada Tadiša Milošević.​

Zavadlav je optužen da je 11. januara 2020. s ispaljenih 37 metaka iz automatske puške ubio Bobana, Torlaka i Ožića Paića koji su se u vrijeme ubistva nalazili na motociklima.

Samo nekoliko sati nakon krvoprolića, predao se policiji naočigled šokiranih građana. Za svako ubistvo dosuđeno mu je po 15 godina zatvora, za nedozvoljeno držanje oružja osuđen je na godinu dana, a za opće opasnu radnju na dvije godine zatvora, što je sve objedinjeno kaznom od 40 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije