Sistem koji život znači: Da li ste čuli za 'SRUUK'?

0
Radiosarajevo.ba
Sistem koji život znači: Da li ste čuli za 'SRUUK'?
Foto: Printscreen / Split i nevrijeme

Bosnu i Hercegovinu, ali i cijeli region, u nekoliko navrata su pogodile katastrofe zbog loših vremenskih uvjeta, bilo da je riječ o obilnim padavinama ili velikoj količini snijega. 

Nažalost, nadležne službe su se pokazale kao neadekvatno pripremljene, a ispaštali su građani. U susjednoj Hrvatskoj je 2022. godine uveden sistem kojim bi se, koliko-toliko, građani upozorili da opasnost dolazi.

Riječ je o sistemu SRUUK, odnosno 'Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama', koji se pripremao od 2020., a 2022. godine je stupio na snagu. 

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Dobre efekte ovog sistema već su 'osjetili' građani Primorsko-goranske, zapadnog i jugozapadnog dijela Karlovačke i Ličko-senjske županije, koji su jutros, 18. januara, dobili poruku: "Oprez! U petak snijeg, olujan vjetar, opasni uvjeti za promet! Snježni pokrivač u gorju veći od 30 cm, mecava, zapusi. Duž obale ujutro naglo orkanska bura."

Iako je upitno koliko će ovaj sistem pomoći u slučaju većih katastrofa, ali svakako može biti odlično upozorenje za građane koji nisu u potpunosti informisani o vremenskim prilikama koje se očekuju u njihovoj blizini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije