Šibenik: Nakon što je skokom s jahte ubio labuda, traži se kazna za turistu

0
Radiosarajevo.ba
Šibenik: Nakon što je skokom s jahte ubio labuda, traži se kazna za turistu
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Prošle sedmice, u Skradinu kod Šibenika brojni mještani ali i gosti svjedočili su nemilom događaju, usmrćivanju labuda.

Ovaj brutalni potez mađarskog turiste prošle nedjelje izazvao je buru reakcija u Hrvatskoj.

Prema pisanju lokalnih portala u Šibeniku čiji su čitatelji svjedočili nemilom događaju na obali Jadranskog mora, sporna im je kvalifikacija navedenog događaja kojeg je policija kvalificirala kao nesretan slučaj.

Ilustracija  - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija

Međutim, čitatelj portala ŠibenikIN i svjedok događaja, koji je vidio mađarskog turistu kako s jahte skače na labuda, danas je ponovno kontaktirao navedeni portal i u nevjerici jer je, prema policiji, sve to bilo samo nesretan slučaj.

Svjedok događaja ne miri se s odlukom policije da nema elemenata kaznenog djela.

"Zanima me, ako sam zvao 112 te policiju da im prijavim cijeli slučaj koji se ispred mene odvio, kako je onda moguće da se izvede zaključak da je sve bio samo nesretan slučaj. Rečeno mi je iz policije da će me kontaktirati jedan inspektor, no to se do ovoga trenutka nije dogodilo. Svi su prisutni vidjeli da nije bio nesretan slučaj, već da je skok bio ciljan, uz bodrenje publike s broda, što je završilo kobno za labuda", kazao je svjedok za hrvatske medije.

O slučaju usmrćivanja labuda nakon što je na njega u Skradinu u blizini Šibenika s jahte skočio turist oglasili su se i iz hrvatskog udruženja Prijatelji životinja.

Kako pišu mediji u toj zemlji, iz ovog udruženja su preko društvenih mreža zatražili hitni nadzor i prekršajnu prijavu protiv mađarskog turiste.

"Povodom činjenice da je u nedjelju u popodnevnim satima (oko 17 sati) u Skradinu stranac svjesno skočio s vrha jahte ravno na labuda pri čemu ga je smrtno ranio, zatražili smo hitni nadzor i prekršajnu prijavu sukladno Zakonu o zaštiti životinja i Zakonu o zaštiti prirode", navodi se u objavi na Facebook stranici ovog udruženja.

Podsjećaju kako je prema Pravilniku o visini naknade štete uzrokovane nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama u Hrvatskoj određena i visina naknade za ubijanje pojedinog primjerka posebno zaštićenih vrsta: Crvenokljuni labud (Cygnus olor) 3600 kuna (941 KM) ; Žutokljuni labud (Cygnus cygnus) 9600 kuna (2.509 KM).

U svom apelu na Facebooku Prijatelji životinja posebno ističu da se, po izjavama svjedoka, labud još nekoliko minuta nakon spornog skoka užasno mučio te da nije mogao podignuti vrat te je naposlijetku je i umro.

Da li će policija u Hrvatskoj sagledati i tu činjenicu, još uvijek nije poznato ali je evidentrno kako je javnost u toj zemlji ogorčena uznemirujućim i brutalnim potezom prema nedužnoj životinji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije