Cijene u Hrvatskoj penju se u nebesa - pizza 25 KM, večera za petero 250 KM

10
Radiosarajevo.ba
Cijene u Hrvatskoj penju se u nebesa - pizza 25 KM, večera za petero 250 KM
Foto: Hanza Media / Cijene u Hrvatskoj penju se u nebesa

U večernjim satima Split bude zaista pun. No, i danas u podne unatoč sparini koja ubija apetit, gostiju je bilo.

Grupa Norvežana bacila se na sendviče s krumpirićima. Po osobi porcija blizu 100 kuna (oko 25 KM), a pivo nešto skuplje marke po 45 kuna (oko 12 KM).

''U Italiji su iste cijene. Malo smo iznenađeni. Mislili smo da je jeftinije'', komentirao je turist iz Italije.

U drugom restoranu nešto zaigranija ponuda za mlade Francuskinje. I tu je hamburger s kuhanim krumpirom blizu 100 kuna (25 KM). Čak i u uličicama u centru koje nisu na udarnoj lokaciji cijene su slične. Ovdje to pravdaju kvalitetnim namirnicama, piše Dnevnik.

''Riba, morski rižot, manistra s plodovima mora... Od 80 (20 KM) do 150 kuna (oko 40 KM)'', govori vlasnik restorana Stipe Sikirica.

Ne zvuči strašno, ali kada za stol sjedne porodica s recimo pet članova, s pićem večera brzo dođe oko hiljadu kuna (oko 250 maraka). Deserte iza večere u restoranu bolje ne spominjati jer cijena kolača je od 25 do 40 kuna (od 6 do 10 KM).

Za strance ništa strašno kad su im plaće barem tri puta veće.

''Oko tri i pol hiljade eura, prosječno'', govori turist na pitanje kolika je plaća u Norveškoj, a u Francuskoj je oko 3.000 eura (6.000 KM).

Znaju to ugostitelji pa neki svoje elitne stolove, kao u slučaju iz Dubrovnika, od siromašnih gostiju brane i rezervacijom koja obvezuje gosta na minimum 300 kuna (oko 80 KM) potrošnje.

A domaći znaju da u jelovnicima ima i jastoga po 900 kuna (220 KM) za porciju. Pa često pitaju - držite li pizzu. Ali, ugostitelji su se osigurali, pa je i pizza sada blizu 100 kuna (25 KM). Ko to može platiti, pitaju se najčešće domaći držeći se sladoleda i soka, tamo gdje još nisu zavladali tanjuri i salvete.

''Čak i ako idemo u paru, a kamoli ako idemo s djecom'', komentirala je Ivana.

No, to je tržište. Ugostitelji beru jagode dok su prigode. Na jesen će cijene s temperaturama možda opet biti bar nešto niže, i bliže domaćima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije