Scholz iz Beograda poslao Vučiću jasnu poruku o Bosni i Hercegovini

3
Radiosarajevo.ba
 Scholz iz Beograda poslao Vučiću jasnu poruku o Bosni i Hercegovini
Foto: EPA-EFE / Vučić i Scholz

Njemački kancelar Olaf Scholz sletio je u Beograd oko 15 sati. Na aerodromu je delegaciju Njemačke dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Nema smisla ugroziti budućnost Bosne i Hercegovine i pospješivati secesionizam. Tome se svi moraju suprotstaviti. U Bosni i Hercegovini ove godine biti održani izbori", naglasio je Scholz u obraćanju novinarima nakon razgovora s Vučićem.

Potvrdio je da je od Vučića tražio da se Srbija pridruži sankcijama Evropske unije Rusiji.

'Sarajevo zaslužuje najbolje': Novi tramvaji voze gradom, ministar objavio i snimak

'Sarajevo zaslužuje najbolje': Novi tramvaji voze gradom, ministar objavio i snimak

"Sankcije su veoma efikasne, mnoge efikasnije od onih koje su uvedene nakon aneksije poluostrva Krim. Svako mora znati da sankcije neće tek tako nestati nakon rata.

Uslov za promjenu situacije biće da Rusija ne može diktirati, već da mora pregovarati s Ukrajinom, čime će biti zaštićeni teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", naglasio je Scholz, piše Srpskainfo.

Poručio je da je važno da se sankcijama priključi što više država. Potvrdio je i to da će ponovo pokrenuti Berlinski proces kojim će se pokušati ubrzati integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije