Scholz rekao Vučiću zahtjeve, on mu poručio: "Izvinite, nemojte da se ljutite"

6
Radiosarajevo.ba
 Scholz rekao Vučiću zahtjeve, on mu poručio: "Izvinite, nemojte da se ljutite"
Foto: EPA-EFE / Vučić i Scholz

Njemački kancelar Olaf Scholz sletio je u Beograd oko 15 sati. Na aerodromu je delegaciju Njemačke dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ovo je naš treći razgovor, i ja sam mu beskrajno zahvalan što je došao u Beograd i što smo mogli iskremo da razgovaramo", rekao je Vučić na kraju zvanične posjete njemačkog kancelara te dodao:

"Ono preko čega ljudi i u Srbiji i Njemačkoj lako pređu jeste da dvije zemlje sve bliže sarađuju u oblasti ekonomije, i taj rast je vrlo veliki.

Je li otvoren put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH?

Je li otvoren put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH?

Očekujemo ove godine trgovinsku razmjenu od sedam milijardi eura, što Njemačku čini najvećim partnerom Srbije", rekao je Vučić, dodavši da njemačke kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju 77.000 ljudi.

On je kazao da je bilo riječi o ne lakim temama, o europskom putu Srbije.

"Kancelar je donio novu energiju na Zapadni Balkan. Razgovarali smo i o onome šta to znači, a rekao sam i da će Srbija morati brže da napreduje po pitanju vladavine prava, medijskih sloboda, i svih ostalih stvari koje će moći da se mjere uskoro", rekao je Vučić.

Bilo je riječi i o, kako kaže, dijalogu Beograda i Prištine.

"Kancelar je tražio na vrlo jasan, decidan i oštar način da se priključimo sankcijama Rusiji", rekao je Vučić.

Njemački kancelar se zahvalio na gostoprimstvu, rekavši da se razgovaralo o raznim temamam, od kulture do ekonomije.

Naveo je da će veliki značaj dati i pokretanju Berlinskog procesa, ali i ratom u Ukrajini.

"Svi smo zaokupljeni ratom koji je Rusija započela protiv Ukrajine. Imamo veliki broj ljudskih žrtava, uništene gradove i sela... Ovo je strašan rat, i svi treba da podržimo Ukrajinu", rekao je Scholz.

Kako je kazao, u vezi sa tim su, između ostalog, uvedene i sankcije, dodavši da su one pomoć Ukrajini, piše Blic.

"Sankcije su veoma efikasne, mnogo efikasnije od onih uvedenih nakon aneksije Krima. Zato svako mora znati da sankcije neće tek tako nestati kada prestane rat. Uslov da se to zaustavi jeste da Rusija ne može diktirati, već razgovarati sa Ukrajinom", kazao je Scholz.

Očekujemo, kaže, da se tim sankcijama pridruže sve zemlje koje teže pristupanju EU.

Upitan za dijalog Beograda i Prištine, Scholz je rekao da je njemački stav po pitanju Kosova jasan i poznat.

"Sada je potrebno da se svi posvete tom procesu, i korak po korak obje strane moraju dati svoj doprinos tome. Obje strane su odgovorne, i moraju praviti male korake da se do toga dođe", naveo je Scholz.

Vučić je kazao da Srbija ne podleže pritiscima.

"Mi smo danas čuli da se traži međusobno priznanje. To nikada do sada nismo čuli. Nikada niko nije govorio o međusobnom priznanju, osim Amerikanaca kojima je to odavno u agendi", rekao je Vučić.

Kako je kazao:

"Ako mislite da nam prijetite da sačuvamo ono što je potvrđeno i u Ujedinjenim nacijama, radite tako, to je vaš posao, a mi ćemo da radimo onako kako mislimo".

"Onoliko koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, Srbi toliko vole teritorijalni integritet svoje zemlje. Izvinite, nemojte da se ljutite", poručio je predsjednik Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije