Nakon sastanka Schmidta i Plenkovića: Naglašen značaj euroatlantskih integracija BIH

0
Radiosarajevo.ba
Nakon sastanka Schmidta i Plenkovića: Naglašen značaj euroatlantskih integracija BIH
Foto: OHR / Christian Schmidt i Andrej Plenković na sastanku u Zagrebu

Visoki predstavnik Christian Schmidt boravio je u utorak u službenom posjeti Zagrebu, gdje se sastao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

"Visoki predstavnik Schmidt i premijer Plenković razmijenili su mišljenja o trenutnim političkim trendovima i kretanjima u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu, s naglaskom na euroatlantske integracije. Također su razgovarali o procesu izborne reforme u Bosni i Hercegovini", navedeno je u saopćenju objavljenom na zvaničnoj stranici OHR-a.

Tokom sastanka visoki predstavnik je naglasio potrebu jačanja funkcionalnosti institucija BiH kroz pojačani angažman svih domaćih strana, uz podršku međunarodne zajednice. Funkcionalnost je, naglasio je on, nužan preduvjet kako bi naša zemlja izašla iz faze međunarodne supervizije i napredovala u integracijama u Europsku uniju.  

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

"Visoki predstavnik je zahvalio premijeru Plenkoviću na zalaganju Hrvatske i njenoj podršci težnjama Bosne i Hercegovine i drugih zemalja u regiji da se i same priključe EU", navodi se na stranici OHR-a.

Schmidt se danas u Banskim dvorima, tradicionalno, upisao u Zlatnu knjigu u koju se upisuju svi gosti.

Podsjetimo, posjeta Zagrebu aktuelnog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta dolazi u vrijeme napetosti u Bosni i Hercegovini u svjetlu najava promjene Izbornog zakona BiH.

Također, tu su i tvrdnje zvaničnika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića da postoji, navodna, "nedostatna zastupljenost Hrvata u središnjim institucijama u Bosni i Hercegovini".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije