Saslušan Milan Radoičić: Otkriveni novi detalji o napadu na Kosovu

2
Radiosarajevo.ba
Saslušan Milan Radoičić: Otkriveni novi detalji o napadu na Kosovu
Foto: Tanjug / Milan Radoičić

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu saopštilo je da je saslušan Milan Radoičić.

U saopštenju je navedeno da je saslušan Milan R. (45) zbog sumnje da je sa, za sada, više nepoznatih lica, izvršilo krivična djela Udruživanje radi vršenja krivičnih djela, Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i Teška djela protiv opšte sigurnosti.

Radoičića su kosovske vlasti optužile da je organizator i učesnik oružanog napada na kosovsku policiju 24. septembra u kome je poginuo jedan policajac.

Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U saopštenju VJT-a se navodi da je osumnjičeni negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret.

Dodaje se da je tužilaštvo nakon saslušanja predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor zbog opasnosti od bijega.

Tužilaštvo je navelo i da je naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno više, za sada, nepoznatih lica, kojima se na teret stavlja krivično djelo Teška djela protiv opšte sigurnosti.

Srbijanski mediji: Uhapšen Milan Radoičić koji je organizovao napad na Kosovu

Srbijanski mediji: Uhapšen Milan Radoičić koji je organizovao napad na Kosovu

Kako je saopšteno Radoičić se tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći iz Tuzle u Bosne i Hercegovine.

Dodaje se da mu je to isporučivano na teritoriji Grada Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin.

U saopštenju se navodi da je on to oružje potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokcijama na teritoriji Kosova, gdje ih je skrivao u napuštenim objektima i šumama.

"Kao kolovođa grupe sa više NN lica, zajedničkim djelovanjem i opšte opasnom radnjom 24. septembra izazvao je opasnost za život ljudi u mjestu Banjska na teritoriji Kosova", navedeno je u saopštenju.

Prethodno je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo da je Milan Radoičić uz krivičnu prijavu priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Radočiću je, kako je saopštio MUP Srbije, određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

MUP Srbije je naveo da je izvršen pretres stana i drugih prostorija Milana Radoičića.

Milan Radoičić je 29. septembra, kako je prenio njegov advokat Goran Petronijević, preuzeo odgovornost za organizaciju i napad u Banjskoj na sjeveru Kosova.

U pismu koje je pročitao njegov advokat Radoičić je naveo da je došao u Banjsku, uz obrazloženje da je bio tu radi "pružanja otpora" vlastima Kosova i "zaštiti" srpskog naroda.

Istog dana Radoičić je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

Policiju Kosova je 24. septembra napala grupa maskiranih i naoružanih lica, nakon što je pokušala da ukloni barikadu od dva kamiona postavljenu u pravcu sela Banjska, opština Zvečan na sjeveru Kosova.

Tada je ubijen kosovski policajac Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih je povrijeđeno.

U razmijeni vatre policija je ubila trojicu napadača srbijanske nacionalnosti.

Radoičić je 30. septembra, kako je tada saopštio MUP Srbije, dao izjavu u svojstvu građanina "na okolnosti tragičnog događaja u mjestu Banjska".

Tada je saopšteno da će o navedenom biti obaviješteno Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje će preduzeti dalje procesne mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjaj Svečlja (Xhelal Svecla) izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) 29. septembra da će nadležni organi Kosova, preko međunarodnih partnera, tražiti izručenje iz Srbije na Kosovo "svih onih koji su učestvovali u planiranju i realizaciji akcija terorista" u Banjskoj, piše Slobodna Evropa.

Vlasti Kosova napad na policiju karakterišu kao teroristički akt i za ovaj napad optužuju Srbiju, što je zvanični Beograd demantovao uz navode da Srbi više nisu htjeli da trpe "Kurtijev terror" (premijera Kosova Aljbina Kurtija).

Evropska unija i zapadne zemlje oštro su osudile napad na policiju Kosova u Banjskoj i zatražile da se napadači pronađu i izvedu pred lice pravde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije