Ministar unutrašnjih poslova Kosova: 'Milan Radoičić nije djelovao sam, njega podržava Vučić'

0
Radiosarajevo.ba
Ministar unutrašnjih poslova Kosova: 'Milan Radoičić nije djelovao sam, njega podržava Vučić'
Foto: Printscreen / Dželal Svečlja o napadu na kosovsku policiju

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja (Xhelal Svecla) kaže da će nadležni organi, preko međunarodnih partnera, tražiti izručenje iz Srbije na Kosovo "svih onih koji su učestvovali u planiranju i realizaciji akcije terorista" u Banjskoj.

Naoružane grupe u ovom selu u sjevernom dijelu Kosova su 24. septembra napale kosovske policijske snage, ubivši narednika Afrima Bunjakua.

Pet dana nakon napada odgovornost za organizaciju napada preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu.

Učenica (13) se porodila tokom školskog izleta: Niko nije primijetio da je djevojčica trudna

Učenica (13) se porodila tokom školskog izleta: Niko nije primijetio da je djevojčica trudna

Svečlja u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) iznosi da Radoičić nije djelovao sam kako je rekao, već uz podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

On kaže da su dosadašnje istrage pokazale da je u napadu na Banjsku učestvovalo "preko 80 terorista".

Društvene mreže ga prozvale 'Pablom Escobarom regiona': Ovo je stan Milana Radoičića

Društvene mreže ga prozvale 'Pablom Escobarom regiona': Ovo je stan Milana Radoičića

Svečlja takođe govori o sumnji na umješanost Rusije, kao i o sigurnosnim rizicima koji i dalje prijete Kosovu.

RSE: Gospodine ministre, Milan Radoičić je 29. septembra priznao da je organizovao napad na Banjsku. Kako komentarišete ovaj njegov postupak i da li mislite da je sam djelovao u pripremanju napada, kako je rekao?

Svečlja: To apsolutno nije tačno. Milan Radoičić je priznao činjenicu, jer je dokazano njegovo učešće u ovom terorističkom napadu. Ali sve činjenice govore da Milan Radoičić nije djelovao na svoju ruku, nije radio sam. Njega kontinuirano podržava Aleksandar Vučić, Vlada Srbije i svi instrumenti koje ta država ima.

Branko Todorović: Mogu li se događaji poput onog na sjeveru Kosova dogoditi u BiH?

Branko Todorović: Mogu li se događaji poput onog na sjeveru Kosova dogoditi u BiH?

Dobro znamo da je bio izuzetno blizak Aleksandru Vučiću, koji je bio ministar propagande u vrijeme Miloševićeve vlade. Iako je predsjednik Srbije, on je i dalje ministar propagande.

Njihova namjera je da minimiziraju pritisak na Srbiju, želeći da lociraju krivca. Krivac je poznat, on je Aleksandar Vučić i njegove ekstremističke ideje u odnosu na cijeli region, ne samo na Kosovo.

Količina i vrste oružja koje je zaplijenjeno 24. septembra u Banjskoj nemoguće je da prikupi pojedinac, čak i ako je izuzetno moćan, kao što je Milan Radoičić. Tu je vojno naoružanje, ima oružja proizvodnje 2021., 2022. - što pokazuje da to nisu ostaci rata 1998/99, pa ni ranije na Balkanu, već je to oružje koje je stiglo direktno iz srpskih magacina. Od armije. To smo dokazali predstavljanjem dokumenata koje smo zaplijenili, gde se vrši prijem-primopredaja ovog naoružanja.

Branko Todorović: Mogu li se događaji poput onog na sjeveru Kosova dogoditi u BiH?

Branko Todorović: Mogu li se događaji poput onog na sjeveru Kosova dogoditi u BiH?

Također, to nije izolovan slučaj, jer smo slično oružje, sličnih proizvodnih serija, ranije pronašli u Zvečanu, 23. juna, zatim ponovo 7. avgusta i 5. septembra – bilo u Zvečanu ili u Sjevernoj Mitrovici. Znači, to je bio dobro organizovan, detaljan plan, koji je propao zahvaljujući odlučnosti, spremnosti na žrtvu i profesionalizmu kosovske policije. Ali plan je bio mnogo veći. Vučić je umješan. Uključena je i Vlada Srbije. Očigledno je i sama Rusija umješana u ovaj scenario.

RSE: Šta će biti naredni koraci Kosova nakon Radoičićeve izjave?

Svečlja: Nastavit ćemo da detaljno istražujemo napad, da identifikujemo sve teroriste koji su učestvovali u njemu, da istražimo cijelu hijerarhiju dvije organizacije koje smo već proglasili terorističkim – Sjeverna brigada i Civilna zaštita – ali i da dokumentujemo direktne veze sa Vladom Srbije.

Istovremeno, tražit ćemo od Srbije – svakako preko naših partnera – da svi ranjenici koji su uspjeli da pobjegnu sa Kosova, kao i oni koji su pobjegli nepovrijeđeni, budu predati kosovskoj pravdi, s obzirom da samo na taj način, realno, možemo dovesti do normalizacije situacije na Kosovu.

Velika akcija policije na sjeveru Kosova: Učestvuju EULEX i KFOR

Velika akcija policije na sjeveru Kosova: Učestvuju EULEX i KFOR

Također, tražićemo da se jednom zauvijek obustave svi upadi ili agresije na Srbiju, uključujući i povlačenje vojske iz blizine naše granice.

Mislimo da postoje rizici. Mi smo na oprezu. Spremamo se da se suočimo i uspješno odgovorimo na svaki izazov, s obzirom da već imamo izuzetno loša iskustva, bilo sa Srbijom, bilo sa njenim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

RSE: Da li ćete tražiti izručenje Radoičića i uključivanje međunarodne zajednice u ovo pitanje, s obzirom da Kosovo i Srbija nemaju sporazum o ekstradiciji?

Svečlja: Da, definitivno. Radoičića i ne samo njega, svih onih koji su učestvovali u planiranju i realizaciji ove terorističke akcije.

Iz Brisela stigla bijesna poruka Srbiji: ‘Dan žalosti? Ti teroristi će odgovarati pred licem pravde'

Iz Brisela stigla bijesna poruka Srbiji: ‘Dan žalosti? Ti teroristi će odgovarati pred licem pravde'

RSE: Na osnovu informacija koje možete da podijelite sa nama – koliko ljudi je obuhvaćeno istragama koje vodite?

Svečlja: U početku se mislilo da ima negdje između 30 i 40 terorista. Sada možemo reći da je broj veći, što dokazuje još veći uspjeh kosovske policije.

Kosovska policija je bila malobrojnija i sa slabijim naoružanjem od ove terorističke grupe, ali je nakon gubitka života narednika Afrima Bunjakua, nakon završetka ove zasjede, uspjela da vodi borbu tokom cijelog dana uspješno – za šta primamo čestitke od svih naših saveznika - i porazimo ovu terorističku grupu. Ali broj je ogroman. Sada možemo reći da je preko 80.

RSE: Da li ste posle napada u Banjskoj imali bilo kakav kontakt sa srpskom policijom ili Informaciono-bezbjednosnom agencijom?

Svečlja: Ne, nismo imali nikakav kontakt. Mislimo da su direktno uključeni. Jedan od ubijenih je bivši telohranitelj Aleksandra Vulina, koji je na čelu Obaveštajne agencije u Srbiji, koji se, istovremeno, nalazi na crnoj listi SAD i Velike Britanije. Znači, nalazimo se u paradoksalnoj situaciji, kada zapravo imate posla sa ličnostima koje nisu samo kriminalci, već su i sankcionisane od strane demokratskog svijeta.

Dosad neviđena reakcija SPC-a nakon krvoprolića na Kosovu, prozvali i neke iz Beograda!

Dosad neviđena reakcija SPC-a nakon krvoprolića na Kosovu, prozvali i neke iz Beograda!

RSE: Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će istražiti ubistvo kosovskog policajca Afrima Bunjakua. Koji je vaš komentar?

Svečlja: Kako će istražiti ubistvo kada je objavio trodnevnu žalost zbog smrti terorista tokom njihovog napada na suverenu državu? Znači, ova teroristička grupa je ubila dežurnog policajca, iz zasjede. Nije Afrim Bunjaku... on nije bio dio bitke, on je poginuo u zasjedi, u prvom trenutku kada je stigla naša policijska patrola da istraži barikadu koju su ovi teroristi postavili... a on je politički štiteći ove, proglasio je dan žalosti.

To nije hapšenje terorista, koji su se vratili u Srbiju. Zato ne vjerujem u ciničan nastup predsjednika Srbije kada kaže da će istražiti pogibiju policajca. On pokušava da ublaži ovaj pritisak koji može ili treba da mu dođe iz demokratskog svijeta.

RSE: Ranije ste spomenuli da istražujete moguću rusku umješanost. Koje ste dokaze do sada prikupili?

Svečlja: Da, u jednom od vozila... od 24 terenska vozila, koja su oduzeta u ovom selu, napunjena municijom i materijalom. U jednom od ovih vozila pronašli smo ruske materijale, kao i dva motora na četiri točka za teške terene, ruske proizvodnje, koji su poklonjeni srpskoj vojsci. Postoje i obavještajne informacije o umješanosti elemenata koji su direktno povezani sa Rusijom.

Novak Đoković ponovo šokira: Odao počast ubijenim napadačima na Kosovu

Novak Đoković ponovo šokira: Odao počast ubijenim napadačima na Kosovu

RSE: Da li vam je poznat identitet Rusa za koje se sumnja da su umiješani?

Svečlja: Kontinuirano radimo na identifikaciji svih ovih terorista. Činjenica je da neki od njih nisu komunicirali sa ostalim članovima grupe i nijednog trenutka nisu skinuli maske sa glave. Zbog toga smo veoma sumnjičavi prema ovim osobama. Ali, verujem da će ih vrlo brzo identifikovati i naše specijalizovane jedinice kosovske policije, ali i kosovske obaveštajne službe, u saradnji sa našim saveznicima.

RSE: Da li sumnjate da su plaćenici ili je istraga u toku?

Svečlja: Iskreno da vam kažem, ja ne vjerujem mnogo u plaćenike, u smislu da su plaćeni. Ovo je politički projekat Srbije i Rusije i oni koriste svoje strukture od povjerenja. Odnosno, svjedoci smo da u Nišu postoji ruski humanitarni obavještajni centar, za koji je opštepoznato da je obavještajni centar, preko kojeg špijuniraju cijeli region i u kom se također odvijaju razne vježbe, bilo za obavještajne službe, bilo za terenske operacije, a vjerujemo da je i ovaj centar uključen u napad.

RSE: Ranije ste spomenuli rizik od novih eskalacija. Šta činite da smanjite takve prijetnje?

Svečlja: Da, definitivno postoje signali okupljanja vojnih snaga, ali i raznih grupa oko granice Kosova. Mi kontinuirano sarađujemo i koordiniramo sa (misijom EU za vladavinu prava na Kosovu) EULEX i (NATO misijom na Kosovu) KFOR, kao drugi i treći odgovorni za bezbjednost na Kosovu.

Ko je Milan Radoičić koji je rukovodio napadačima odgovornim za ubistvo kosovskog policajca?

Ko je Milan Radoičić koji je rukovodio napadačima odgovornim za ubistvo kosovskog policajca?

Također, mi se konsolidujemo kao policija Kosova kako bi svaka agresivna akcija protiv Republike Kosovo, bilo kojih razmjera, dobila odgovarajući odgovor.

RSE: Kako komentarišete odluku NATO-a da pojača prisustvo snaga KFOR-a na Kosovu?

Svečlja: To je dobrodošlo. Imamo stalne kontakte sa liderima, predstavnicima NATO-a. Zatražili smo i zajedničke patrole na graničnoj liniji između Kosova i Srbije. Vi dobro znate da imamo veoma dugu graničnu liniju koja razdvaja ove dve zemlje. Takođe, teren je dosta težak, potrebno je da imamo i specijalnu opremu da posmatramo svako kretanje oko granice. I mislim da je ovo dobra vijest.

RSE: Šta biste poručili građanima na sjeveru Kosova?

Svečlja: Građani na sjeveru Kosova i dalje dobijaju pozitivne poruke od Vlade Kosova. To znači da su ravnopravni građani u svojoj zemlji Republici Kosovo. Institucije Kosova su tu da im služe i da ih štite. To je dokazano i 24. septembra, kada smo imali veoma intenzivnu borbu sa teroristima, ali ni u jednom trenutku niko od naših civila nije bio ugrožen ili povrijeđen.

Štaviše, nemamo pritužbi ovih građana na ponašanje naših policajaca. Da spomenem još jednu činjenicu: UNDP je uradio procenu poverenja građana prema kosovskoj policiji u toj oblasti, u stvari, uradio je više od jedne, u vreme kada smo imali policiju iz bivših paralelnih struktura integrisanu u kosovsku policiju, znači prije njihove ostavke, prije ostavke 547 policajaca.

Vlada RS-a proglasila dan žalosti zbog - ubijenih napadača na Kosovu

Vlada RS-a proglasila dan žalosti zbog - ubijenih napadača na Kosovu

Povjerenje u kosovsku policiju u toj oblasti bila je 15 posto, što se razlikuje od ostatka Kosova. Sada je urađeno još jedno istraživanje, također UNDP-a, i povjerenje je povećano na 33,8 posto.

To znači da je povjerenje građana u tim severnim opštinama prema kosovskoj policiji više nego udvostručeno. Uvjeren sam da će taj kredibilitet rasti, jer se saradnja sa građanima tamo kontinuirano povećava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije