Branko Todorović: Mogu li se događaji poput onog na sjeveru Kosova dogoditi u BiH?

1
Radiosarajevo.ba
Branko Todorović: Mogu li se događaji poput onog na sjeveru Kosova dogoditi u BiH?
Foto: Screenshoot / Napadači na kosovsku policiju

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Umjesto ispraznog deklarativnog solidarisanja sa zvaničnim Beogradom i Srbima na sjeveru Kosova, bilo bi mnogo bolje, da iz bh. entiteta Republike Srpske dođu iskrene poruke i konkretni potezi, koji će doprinijeti stabilnosti u BiH i regionu.

Piše: Branko Todorović*

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Iracionalni tragični događaji na sjeveru Kosova, pokazali su da u mnogim dijelovima Balkana logika prestaje da važi, i da uvijek postoji mogućnost da se od lošega, desi još nešto gore, najčešće nevjerovatno i teško razumljivo.

Naravno, ono što je nerazumljivo većini, dobro razumiju oni koji su to kreirali, jer je činjenica, da tragični događaj u Banjskoj nije slučajan. Neko ga je osmislio, vođen nečijim interesima.

Za nas, u BiH, u ovom trenutku, ključno je pitanje, kolika je vjerovatnoća da se slični destabilizirajući incidenti dogode u našoj zemlji. Šta objektivno u ovom trenutku predstavlja najveći bezbjedonosni izazov za građane i institucije u BiH?

Rat se vodi drugim sredstvima

Realni rizik je odsustvo političkog konsenzusa o prihvatanju mirovnog sporazuma i razvoju mira i stabilnosti. U glavama mnogih političara, ali i građana, rat nije stao prije 28 godina, on se vodi i danas, samo drugim sredstvima. To nije fraza, to je naša stvarnost.

Većina bosanskohercegovačkih institucija, su duboko podijeljene, nefunkcionalne ili blokirane, i postoje samo formalno, da bi zadovoljavale uske interese uposlenika i političkih elita.

Da li ima bilo ko u ovoj zemlji ko vjeruje, da bi OSA/OBA, reagovala i otkrila kampove za trening i pripremu 50-ak militanata? Naravno, da niko nema povjerenje u te korumpirane i nefunkcionalne institucije, kompromitovane neprofesionalnim radom i upravom, te političkom instrumentalizacijom i nepotizmom.

Skriveno oružje

Skrivenog i nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini, je sigurno više nego u Srbiji i na Kosovu, i vrlo lako bi se moglo desiti da bude upotrjebljeno da izazove haos i sukobe.

Događaji u Banjskoj su vrlo ozbiljna opomena političkim liderima u BiH i regionu, da tamo gdje nema dijaloga i političkog kompromisa, započinje oružano nasilje!

To bi zaista moralo da bude ozbiljna opomena neodgovornim i samoljubivim političkim liderima u BiH, da prestanu sa politikom kontinuiranih provokacija, poput nedavnih protesta na međuentitetske linije. Takvi događaji u sebi nose izuzetno visok rizik, da se otmu kontroli i pretvore u nekontrolisani plamen konflikta.

Prepoznati one koji grade mir

Vjerovatno da nikada neće biti otkrivena pozadina akcije 30-ak naoružanih ljudi u Banjskoj. O mnogim pitanjima možemo samo donositi pretpostavke. Međutim, zapitajmo se, ko bi iz svega toga mogao izvući najveću korist, a ko najveću štetu.

U televizijskoj emisiji TV N1, bivši vojni ministar Srbije Dragan Šutanovac je rekao: "Najveću štetu ima vlast u Beogradu, kratkoročnu korist svakako ima Albin Kurti, a dugoročni interes Rusije je nestabilan zapadni Balkan".

Uvjeren sam da je gospodin Šutanovac to izjavio na osnovu činjenica i saznanja koje je imao kao ministar.

Kao i mnogo puta ranije kroz istoriju, pokazuje se poražavajuće odsustvo suvereniteta vlasti u regionu, a mnogi događaji su osmišljeni i inicirani, daleko od Balkana. Prošlost je pokazala, da se destabilizacija BiH može podstaći od naših susjeda, ali i drugih centara moći, kojima ne odgovara mir u BiH.

Na političkim liderima i građanima BiH je odgovornost, da prepoznaju i podrže one koji grade mir, a da spriječe one koji ga razgrađuju.

*Autor je izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava RS-a

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu". Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije