Sandžak odsječen od svijeta: U Sjenici blokirana 103 sela

Anadolija
Sandžak odsječen od svijeta: U Sjenici blokirana 103 sela
/ Anadolija
Veći dio Srbije, posebnu regiju Sandžak, od jučer je zahvatio hladni talas s temperaturama koje su niže od -20 stepeni Celzijusa.

Zbog ekstremnih vremenskih prilika u sjeničkoj općini je danas proglašena vanredna situacija. Deset hiljada ljudi u više od sto sela općine Sjenica odsječeno je od svijeta. Lokalni putevi na Pešteru i planinskim dijelovima općine su neprohodni.

Zamjenik predsjednika Općine Sjenica Mikailo Kaličanin je rekao da je zbog jakog vjetra i smetova koji se stvaraju blokirano više od sto sela.

"Zbog velikih smetova zavejana su 103 sela, u kojima živi oko 10.000 ljudi. Sve su mašine na terenu teško se probijaju do centara, ali se nadamo da ćemo sve to završit u naredna dva, tri dana. Mašine smo poslali u Kladnica, Lopiže, Gonje, Vapa, Štavalj, Rasno, Dugu Poljanu, Trijebinje, Bare...", rekao je Kaličanin, dodavši da nisu prohodni ni regionalni putevi preko Pešterske visoravni. 

U raščišćavanju lokalnih putnih pravaca pored općinskih službi angažovane su i mašine privatnih firmi.

Magistralni putni pravac od Sjenice ka Novom Pazaru i Novoj Varoši je prohodan ali je zatvoren za kamione i šlepere.

JP Putevi Srbije obavještava javnost da su zbog loših vremenskih uslova, niskih temperatura, poledice, slabe vidljivosti, jakog vjetra i snježnih nanosa, mogući zastoji i obustave saobraćaja na dionicama državnih puteva prvog i drugog reda.

"Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu 24 časa i ekipe putara čine sve da se saobraćaj na svim putnim pravcima odvija normalno. Vidljivost je na pojedinim mjestima veoma slaba, udari vjetra su jači od 100 km/h, a dodatni problem prave šleperi, kao i nesavjesni vozači koji su na put krenuli bez zimske opreme", ukazuju iz Puteva Srbije.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) Srbije izdao je upozorenje o veoma niskim temperaturama do srijede - 11. januara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije