Sandra Benčić u Saboru Hrvatske očitala lekciju licemjerima HDZ-a BiH: "Sramite se..."

11
Radiosarajevo.ba
Sandra Benčić u Saboru Hrvatske očitala lekciju licemjerima HDZ-a BiH: "Sramite se..."
Printscreen / Sandra Benčić

U Hrvatskoj još uvijek tragamo za više od 1.800 nestalih osoba u Domovinskom ratu i smatramo to apsolutno jednim od prioriteta vanjske i unutarnje politike Hrvatske, nedavno smo to i istakli.

Međutim, naš odnos u drugim zemljama, pod istim ratnim okolnostima, suprotan je, čak suprotan osnovnim idejama humanitarnog prava, ali i međunarodne solidarnosti.

Ovako je u Hrvatskom saboru u četvrtak kritizirala zastupnica opozicionog bloka Možemo Sandra Benčić, nakon što je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine podržala zaključak kojim se osporava Zakon o zabrani negiranja utvrđenih ratnih zločina i presuđenih ratnih zločinaca.

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Građani u Bosni i Hercegovini još uvijek tragaju za 1.200 nestalih u genocidu u Srebrenici”, rekla je Benčić, dodajući da se uglavnom radilo o starijim maloljetnicima, od koji su neki u vrijeme nestanka bili petnaestogodišnjaci ili šesnaestogodišnjaci.

“Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine glasalo se o zaključku koji je predložio Klub srpskog naroda u kojem su tražili da oni koji su kreirali odluku o zabrani negiranja genocida u Srebrenici istu i ponište. Osim političkih predstavnika Srba, za ovu odluku su glasali i HDZ-ovi delegati u Domu naroda, imenom i prezimenom: Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara.

Sramotno da su još jednom predstavnici HDZ-a BiH digli ruku protiv zabrane negiranja genocida u Bosni i Hercegovini, sramotno je da su to isti napravili u travnju ove godine, kada su glasali protiv izmjena Kaznenog zakona kojim bi se zabranilo negiranje genocida“, rekla je Benčić, uz pitanje: “Što će HDZ govoriti onima koji traže nestale u genocidu u Srebrenici?“

Da to nije bio genocid? Hoćete i to reći? Hoće li im to poručiti Dragan Čović? Na čiju se stranu svrstava HDZ i njihov veliki predstavnik u Bosni i Hercegovini?”

“Kako nas nije sram i pred nama samim, ali i međunarodno, biti protiv onoga što je civilizacijska činjenica i kako možemo ne samo ne osuditi, nego još stajete na stranu onih koji negiraju genocid […] Istovremeno ćete u ovom Saboru usvajati konvencije o nestalim i naglašavati da je to osobito za nas bitnom, jer imamo to iskustvo“, kazala je Benčić.

Pogledajte:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije