Ruski milioner uhapšen u Tivtu u Crnoj Gori

2
Radiosarajevo.ba
 Ruski milioner uhapšen u Tivtu u Crnoj Gori
Foto: Pixabay.com / Hapšenje/Ilustracija (Fotografija ne opisuje događaj naveden u tekstu)

Uprava policije Crne Gore uhapsila je u Tivtu u toj zemlji državljanina Rusa, nekadašnjeg dioničara i vlasnika jedne banke, po zahtjevu Interpola Moskva.

Hapšenje u Crnoj Gori došlo je radi vođenja krivičnog postupka za davanje/primanje mita u profitnoj organizaciji u Ruskoj Federaciji, piše Atvbl.com.

Iz policije je saopšteno da je riječ je o osobi čiji su inicijali I. C. (55) koji je od 2012. do 2018. godine kao dioničar (akcionar) i vlasnik jedne banke, kroz izvršenje davanja/primanja mita u profitnoj organizaciji ostvario nezakonitu dobit od 340 miliona rubalja (približno 7.87 miliona maraka).

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Ovom licu je sudija za istragu Višeg suda u Podgorici odredio ekstradicioni pritvor. Crnogorski portal Vijesti.me, navodi da je navodno uhapšen ruski državljanin Igor Čujan (Chuyan).

Čujana je u januaru 2009. godine Vladimir Putin imenovao za šefa Federalne službe za regulaciju tržišta alkohola, a devet godina kasnije protiv njega je pokrenuta istraga.

Ruski mediji ranije su objavili da je zahtjev advokata Nikolaja Egorova podnijet Putinu 2018. godine postao osnova za istragu protiv Čujana. Ta istraga pokrenuta je 27. aprila 2018. godine, a optužnica protiv Čujana podignuta je 2. augusta, nakon čega je za njim raspisana federalna, a 12. decembra i međunarodna potjernica.

Prema dokazima, u razdoblju od 2013. do 2016. godine, bez pristanka Upravnog odbora OFK-banke, izdato je 115 neosiguranih kredita, ukupnog iznosa oko 14,2 milijarde rubalja, kompanijama pod kontrolom jednog od najvećih distributera alkoholnih proizvoda u to vrijeme - Status group LLC. Istragom je utvrđeno da su te kompanije fiktivne, navode Vijesti.

Službenici Istražnog odbora Rusije su tokom istrage došli do zaključka da je Čujan koristio i OFK banku i kompaniju Status group, kao i da je osmislio šemu prevara.

U septembru 2019. godine privremeno mu je oduzeta imovina - šest nekretnina ukupne vrijednosti oko 260 miliona rubalja, uključujući seosku kuću u moskovskoj oblasti i stan od 270 metara u centru glavnog grada. Prema istražiteljima, Čujan je tom prevarom nanio više milijardi rubalja štete toj banci i manjinskom dioničaru te institucije, advokatu Egorovu. Otuđena imovina formalno ne pripada bivšem šefu Federalne službe za regulaciju tržišta alkohola, prenose Vijesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije