Rusija "zadala" prvi udarac. Protjeruju pet hrvatskih diplomata

7
Hina/ Radiosarajevo.ba
Rusija "zadala" prvi udarac. Protjeruju pet hrvatskih diplomata
Foto: EPA-EFE / Veliki udarac odnosima Moskve i Beograda

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo je danas da će iz zemlje biti protjerano pet diplomata iz hrvatske ambasade u Moskvi, kao odgovor na protjerivanje ruskih diplomata iz Zagreba.

Hrvatska je 11. aprila objavila da je protjerala 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja iz ambasade u Zagrebu. Ruska Federacija dan kasnije izrazila je snažan protest hrvatskim vlastima i zaprijetila mjerama odmazde.

Ruska prorežimska agencija RIA Novosti objavila je nešto više detalja o ovoj odluci Rusije.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je, navodi RIA, danas na razgovor pozvala hrvatskog ambasadora te mu izrazila snažan protest zbog protjerivanja ruskih diplomata te najavila da će, kao odgovor na poteze koje je ranije povukao službeni Zagreb, petero zaposlenika hrvatske ambasade u Moskvi biti proglašeno nepoželjnima.

"Danas je hrvatski ambasador u Ruskoj Federaciji Tomislav Car pozvan u rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Zbog neutemeljenih pokušaja hrvatskih vlasti da optuže Rusiju za ratne zločine u Ukrajini i hrvatsko slanje vojne pomoći neonacističkom režimu u Kijevu, izražen mu je snažan prosvjed", navodi se u objavi na stranicama ruskog ministarstva.

"Kao odgovor na neprijateljske poteze koje je ranije povukao Zagreb kako bi smanjio broj djelatnika ruske diplomatske misije, Caru je uručena odluka kojom se petero zaposlenika hrvatske ambasade proglašava nepoželjnima u Rusiji", navodi se u saopćenju.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je danas komentarisao protjerivanje hrvatskih diplomata iz Moskve.

"Analizirat ćemo temeljno tu situaciju i nakon toga odlučiti o našim potezima", rekao je Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije