Balkan: Rodni grad Melanie Trump u euforiji

Radiosarajevo.ba
Balkan: Rodni grad Melanie Trump u euforiji
/ Foto: Anadolija
Inauguracija Donalda Trumpa na mjesto predsjednika Sjedinjenih Američkih Država glavna je vijest svih medija u svijetu, u protekla 24 sata i svi su zainteresirani i za najsitnije detalje velike ceremonije.

Ipak, vjerovatno je malo ko pokazao više sreće od stanovnika Sevnice, malog mjesta u Sloveniji iz kojeg potiče nova prva dama SAD-a Melania Trump. Počevši od petka ovaj grad je postao pravo zabavište, a pripremljen je čak i trodnevni probgram za sve one koji su željeli da obilježe na poseban način inauguraciju američkog predsjednika, ali i da vide gdje je to odrasla prva dama, prenosi britanski Daily Mail.

Melania, koja je tek druga žena predsjednika rođena van SAD-a, potiče iz radničke porodice, od oca prodavača i majke koja je radila u tekstilnoj industriji, te su mnogi u njoj pronašli inspiraciju kako da od ničega naprave život iz snova, te je Sevnica postala centar svijeta za takve ljude. Upravo to stanovnici Sevnice iskoristili su kao veliku priliku za svoj grad koji bi uskoro mogao turistički procvati.

Poziv za posjetu već je stigao predsjedničkom paru, a načelnik se potrudio da na veliki dan za Trumpove Sevnica ima posebne prezentacije turističkih bogatstava ovog gradića, posebno dvorca starog 900 godina, kojim se građani ponose. Ipak, sve će to proći sa motivima Melanie Trump, jer je upravo zbog nje turizam u Sevnici porastao do nezapamćenih brojki.

Tako su se već pojavili čokoladni kolači sa njenim likom, brojni restorani nude takozvani 'Melania meni' na kojem se nalaze domaća jela, a turistička zajednica planira kreirati i svojevrsne 'Melania obilaske', kako bi se turisti, kojih je sve više u Sevnici, upoznali sa rodnim mjesto prve dame SAD-a.

No, pitanje je da li će to potrajati vječno jer je i predsjednički par prepoznao da se njihova imena koriste kao brand na kojem neko drugi zarađuju, te su nedavno unajmili i advokata u Sloveniji, kako bi zaustavili taj trend. Zbog toga su ranije ukinuti mnogi proizvodi, ali populistička priča iz Sevnice se nastavlja i čini se da bi Melanijin uspjeh mogao donijeti pravo malo turističko bogatstvo Sloveniji i ovom gradiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije