Razbio teorije: Naučnik objasnio kako se "prije nekoliko godina znalo za COVID-19"

Radiosarajevo.ba
Razbio teorije: Naučnik objasnio kako se "prije nekoliko godina znalo za COVID-19"
FOTO: Facebook / Saša Ceci

Hrvatski naučnik Saša Ceci odgovorio je na navode da se već prije nekoliko godina ''znalo'' za pandemiju koronavirusa, pa se iz jedne od bazi podataka Svjetske banke vidi da je dio medicinske opreme iz 2018. godine označen oznakom ''COVID-19''.

Naime, u aprilu ove godine donesena je odluka da se sva medicinska oprema koja je trenutno na tržištu (ova od 2017. godine), a može biti korištena u dijagnostici (kitovi i kemikalije za testiranja) ili tretmanu (respiratori) kovida-19 označe upravo oznakom - COVID-19. Ay Caramba!, objasnio je te navode Ceci, prenosi zimo.dnevnik.hr. 

Naučnik se oglasio nakon što je na društvenim mrežama jedna građanka objavila podatke Svjetske banke i zapitala se kako je moguće da je već 2017. godine medicinska oprema imala oznaku ''COVID-19''.

"Kad čovjek nešto jako želi pronaći, on to vidi i tamo gdje toga nema. U nauci je to normalan i čest slučaj jer su i naučnici ljudi. Zato znanstveni članci i idu na peer review. Ne da se vidi jesu li pogrešni. To niko od tih recenzenata, peer reviewera ne može znati. Idu zato da drugi naučnici provjere je li autor vidio nešto čega zapravo nema, poručio je Ceci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije