Ministar odgovorio naučniku: Lako je biti general poslije bitke

Radiosarajevo.ba
Ministar odgovorio naučniku: Lako je biti general poslije bitke
Foto: EPA-EFA / Vili Beroš

Nakon nekoliko dana s rekordnim brojkama zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, Nacionalni štab civilne zaštite razmišlja o tome kako zaštititi stariju populaciju od zaraze.

Iako su sada većinom zaraženi mladi te oni imaju vrlo blage simptome bolesti, postoji bojazan od prijenosa zaraze na starije ukućane.

"Dolazi jesen i moramo biti epidemiološki spremni za nju. S obzirom na okolnosti očekujemo u narednim sedmicama porast starijih oboljelih. Naročito bi to bilo nezgodno ako bi prenijeli na svoje starije, na bolesne, na imunokompromitirane ukućane, tada bi klinička slika mogla postati nešto lošija, rekao je za Dnevnik Nove TV ministar zdravstva Vili Beroš i upozorio da mladi moraju biti svjesni da mogu zaraziti svoje starije.

Ministar je govorio i o navodima naučnika Ivana Đikića, koji je rekao da noćni klubovi nisu trebali biti otvoreni, a Štab nazvao arogantnim. Beroš je Đikiću poručio da je 'lako biti general poslije bitke'. Rekao je da ga kao naučnika cijeni, no da se ne bi trebao miješati u nešto što nije njegova uža specijalnost jer Đikić nije epidemiolog. Njegove kritike, kaže Beroš za Dnevnik Nove TV, nisu dobordošle, prenosi Jutarnji list. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije