'Ratnica Laura' najavila nove istrage u Hrvatskoj: "Bit će još hapšenja, mi štitimo vaš novac"

0
Radiosarajevo.ba
'Ratnica Laura' najavila nove istrage u Hrvatskoj: "Bit će još hapšenja, mi štitimo vaš novac"
Foto: EPA - EFE / Laura Kovesi

Europska javna tužiteljica Laura Kövesi održala je konferenciju za medije u Kući Europe u Zagrebu. 

"U Hrvatskoj će sigurno biti još istraga, a samim time i još hapšenja. Nema država u EU u kojoj nema korupcije.

I u zemljama gdje nemamo niti jednu istragu sigurno postoji korupcije. To ne znači da su one čiste", rekla je Kövesi i pozvala hrvatske građane da ako sumnjaju na nekoga da im se obrate. 

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Plenkovićeva „Srebrena malina“: Kako je premijer RH potrošio 50 miliona eura u Kini?

Plenkovićeva „Srebrena malina“: Kako je premijer RH potrošio 50 miliona eura u Kini?

"Mi nismo stranci, mi smo ovdje s vama. Imamo ured ovdje s ljudima koji govore vaš jezik. Mi postojimo kako bismo zaštitili vaš novac, tako da nam se slobodno obradite. Mi ćemo svaku prijavu provjeriti", dodala ne Kövesi i naglasila kako imaju 1200 istraga. 

"Svaku istragu radimo najbolje što možemo. Nevažno istražujemo li ministre ili neke druge ljude, nama to nije važno. Mi želimo zaštititi novac EU građana i to radimo", rekla je Kövesi, a prenosi 24sata.hr.

Ko je Laura Codruța Kövesi

Laura Codruța Kövesi je bivša glavna tužiteljica rumunske Nacionalne uprave za borbu protiv korupcije (DNA na rumunskom), na kojoj je funkciji bila od 2013. do 9. jula 2018.

Prije toga, između 2006. i 2012. Laura Kövesi je bila glavna tužiteljica Rumunije. Bila je prva žena i najmlađi generalni tužilac u istoriji Rumunije.

Već nakon prvih, konkretnih poteza koje je povukla, tamošnji mediji su je prozvali "ratnicom Laurom koja staloženo donosi skalpove". 

Ova pravosudna heroina koja se nalazi na čelu državne Agencije za borbu protiv korupcije (DNA), u zatvor je do sada poslala preko 600 potkupljenih političara, a samo tokom jedne godine preko 1.000 koruptivnih službenika zbog njenog progona završi na sudu. To su redom senatori, ministri, direktori vodećih državnih kompanija, gradonačelnici i ostala politička „elita” koja za Lauru voli kazati kako je „gora od Ceausescog”.

U oktobru 2019. Evropski parlament i Vijeće potvrdili su Lauru Kövesi kao prvu evropsku glavnu tužiteljicu na čelu nedavno osnovanog Ureda Evropskog javnog tužioca (EPPO), Uredbom EU (EU) 2017/1939.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije