Plenkovićeva „Srebrena malina“: Kako je premijer RH potrošio 50 miliona eura u Kini?

5
Radiosarajevo.ba
Plenkovićeva „Srebrena malina“: Kako je premijer RH potrošio 50 miliona eura u Kini?
Foto: YouTube / Hina / Andrej Plenković

Hrvatski sedmini magazine Nacional od izvora bliskih Vladi i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvatke dobio je informaciju da revizori Europske komisije provjeravaju kako je i u kojim okolnostima Vlada Andreja Plenkovića u martu 2020. godine bez javnog konkursa nabavila oko 20 tona medicinske opreme iz Kine nužno potrebne za borbu protiv virusa COVID-19, a za što je iz europskih fondova plaćeno 380 miliona kuna (oko 100 miliona KM), odnosno oko 50 miliona eura.

Osim europskih revizora tom se nabavom, prema informacijama Nacionala, bavi i OLAF, upravo zato što su u pitanju europska sredstva.

Prema tvrdnjama izvora upućenih u detalje ove istrage, europski revizori provjeravaju je li se prije nabave iz Kine provjerilo postoje li na tržištu drugi dobavljači koji tu robu mogu isporučiti.

Ta je nabava išla preko tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta kojem je na čelu tada bio ministar Darko Horvat, no sve je dogovoreno na najvišoj državnoj razini između premijera Andreja Plenkovića i kineskog premijera Li Keqianga.

“Nacional je doznao da je revizorima europske komisije sumnjivo zbog čega pri nabavi medicinske opreme iz Kine u martu 2020., za što je iz fondova EU-a plaćeno 50 miliona eura, nije bilo dokumentacije o istraživanju tržišta, no sve bi moglo imati dublju političku pozadinu”, navodi hrvatski magazine u svojem pritnatom izdanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije