Plenkovićeva „Srebrena malina“: Kako je premijer RH potrošio 50 miliona eura u Kini?

5
Radiosarajevo.ba
Plenkovićeva „Srebrena malina“: Kako je premijer RH potrošio 50 miliona eura u Kini?
Foto: YouTube / Hina / Andrej Plenković

Hrvatski sedmini magazine Nacional od izvora bliskih Vladi i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvatke dobio je informaciju da revizori Europske komisije provjeravaju kako je i u kojim okolnostima Vlada Andreja Plenkovića u martu 2020. godine bez javnog konkursa nabavila oko 20 tona medicinske opreme iz Kine nužno potrebne za borbu protiv virusa COVID-19, a za što je iz europskih fondova plaćeno 380 miliona kuna (oko 100 miliona KM), odnosno oko 50 miliona eura.

Osim europskih revizora tom se nabavom, prema informacijama Nacionala, bavi i OLAF, upravo zato što su u pitanju europska sredstva.

Prema tvrdnjama izvora upućenih u detalje ove istrage, europski revizori provjeravaju je li se prije nabave iz Kine provjerilo postoje li na tržištu drugi dobavljači koji tu robu mogu isporučiti.

Simon Rožman: Nismo se predali u borbi za treće mjesto, vraća nam se jedan igrač

Simon Rožman: Nismo se predali u borbi za treće mjesto, vraća nam se jedan igrač

Ta je nabava išla preko tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta kojem je na čelu tada bio ministar Darko Horvat, no sve je dogovoreno na najvišoj državnoj razini između premijera Andreja Plenkovića i kineskog premijera Li Keqianga.

“Nacional je doznao da je revizorima europske komisije sumnjivo zbog čega pri nabavi medicinske opreme iz Kine u martu 2020., za što je iz fondova EU-a plaćeno 50 miliona eura, nije bilo dokumentacije o istraživanju tržišta, no sve bi moglo imati dublju političku pozadinu”, navodi hrvatski magazine u svojem pritnatom izdanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije