Raste broj zaraženih i u Hrvatskoj: Zagreb, Split, Dubrovnik, Osijek...

Radiosarajevo.ba
Raste broj zaraženih i u Hrvatskoj: Zagreb, Split, Dubrovnik, Osijek...
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Šest potvrđenih novih slučajeva u Splitu, dva u Osijeku, osam u Zagrebačkoj županiji i još jednim koji je oko podneva potvrđen u Dubrovniku, te još dva (lokacije nije poznata) to je zasad u Hrvatskoj ukupno 19 novooboljelih.

Što se tiče novozaraženih u Zagrebu, dvoje su novi importirani slučajevi iz inostranstva, jedan je novi iz Instituta Hrvoje Požar u kojem je prije nekoliko dana izbilo žarište koronavirus, a ostali novi slučajevi su kontakti prethodno oboljelih.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji radi se o osobi koja ima prebivalište na području grada Dubrovnika, a koja se zarazila u Zagrebu.

U Osječko-baranjskoj županiji novozaražene su dvije osobe koje su boravile u Srbiji i imaju blage simptome, a petero njihovih kontakata stavljeno je u samoizolaciju.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji petero novozaraženih je iz Solina, a jedna osoba iz Splita. Riječ je o kućnome kontaktu zaraženog dječaka. Pet osoba je iz Solina, a je li to novo žarište za Dnevnik u podne HTV-a prokomentirala je Željka Karin, ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

" Ne možemo reći da imamo novo žarište, ali imamo veći broj oboljelih u Solinu. Međutim, to su sve kućni kontakti oboljele osobe koja je bila u BiH, tako da je epidemiološka situacija zasad pod kontrolom. Naravno, mi sada obrađujemo sve kontakte oboljelih iz te obitelji", kazala je.

Zbog trenutačne epidemiološke situacije Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo za socijalnu politiku preporučuju da na području Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba do daljnjega budu zabranjeni posjeti domovima za starije te da korisnici domova ne odlaze kući. Preporučuju i da do daljnjega budu ukinuti posjeti korisnicima smještaja u sistemu socijalne njege te da se i njima ukinu odlasci kući.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije