Putujete za vikend u bh. susjedstvo: Upaljen crveni alarm za dobar dio Hrvatske

0
Radiosarajevo.ba
Putujete za vikend u bh. susjedstvo: Upaljen crveni alarm za dobar dio Hrvatske
Foto: Dalmacija Danas / Split i prelijepa plaža Bačvice

Državi hidrometeorološlki zavod u Hrvatskoj, najavio je prekid saobraćaja, struje, tuču i grmljavinu.

Prognoze nisu ni malo dobre, ukoliko se odlučite putovati ovaj vikend, a u nastavku teksta pogledajte kakvo se vrijeme očekuje u susjednoj Hrvatskoj. 

Slab i umjeren jugozapadni vjetar popodne će na kopnu naglo okrenuti na umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni, mjestimice s olujnim udarima. Lokalno je moguće grmljavinsko nevrijeme s tučom. Tim je povodom za zagrebačko i osječko područje upaljen crveni alarm, koji upozorava da je vrijeme izuzetno opasno.

Dragan Bursać: Sramota do neba, pa gdje ste na otvaranju Arnaudije!?

Dragan Bursać: Sramota do neba, pa gdje ste na otvaranju Arnaudije!?

Za ta područja meteoalarm upozorava na velike vrućine, ali i izražene oluje, "pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra".

"Treba očekivati prekide u saobraćaju te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti", navodi se u upozorenju, u kojemu dodaju da su i dalje opasne i izrazito visoke temperature vazduha. 

Duž Jadrana puhat će slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, a u noći na subotu na sjevernom i srednjem dijelu okrenut će na jaku buru.

Najviša dnevna temperatura vazduha bit će između 31 i 37 stepeni, prenosi Direktno.hr.

U BiH danas će preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim i večernjim satima jače naoblačenje sa sjeverozapada u Bosni će uvjetovati obilnije pljuskove sa grmljavinom i jakim udarima vjetra. Lokalno moguća pojava grada. Vjetar veći dio dana južnog i jugozapadnog smjera. Dolaskom padavina vjetar mijenja smjer na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 37 stepeni.

U subotu u BiH malo do umjereno oblačno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom uglavnom prije podne. Na jugu i istoku Hercegovine lokalnih pljuskova može biti i u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura vazduha većinom između 12 i 17, na jugu zemlje do 22, a najviša dnevna temperatura vazdugha uglavnom između 19 i 24, na jugu zemlje do 28 stepeni.

Sarajevo Film Festival uspostavlja godišnje nagrade za regionalne filmove

Sarajevo Film Festival uspostavlja godišnje nagrade za regionalne filmove

U nedjelju u Hercegovini sunčano, u Bosni sa umjerenom oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura vazduha većinom između 9 i 14, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 19 i 24, na jugu zemlje do 28 stepeni. 

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura vazduha većinom između 9 i 14, na jugu zemlje do 18, a najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 24 i 28, na jugu zemlje do 31 stepen. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije