Pustili su me iz bolnice bez objašnjenja, izgubili smo bebu

Radiosarajevo.ba
Pustili su me iz bolnice bez objašnjenja, izgubili smo bebu
Foto: Dnevnik.hr / Marko Krmpotić i Ivana Sabljak

Mladi par uputio je ozbiljne optužbe prema Kliničkom bolničkom centru Rijeka. Zbog gubitka djeteta krenuli su u pravnu bitku, a o svemu je obaviješteno i Ministarstvo zdravstva Hrvatske.

Marko Krmpotić i Ivana Sabljak roditelji su trebali postati prvi put. Iako je trudnoća od prvog dana zbog Ivanine autoimune bolesti bila visokorizična, do 35. sedmice nije bilo problema. 

Do prvog znaka komplikacija došlo je 13. marta, kada je ginekologinja primijetila zastoj u rastu djeteta i uputila ih u bolnicu, piše Dnevnik.hr. 

"Došla sam dolje, zaprimili su me, odradili su ponovo iste pretrage koje je odradila i moja ginekologinja i zaključili da to nije, kako je ona rekla, tako strašno, a dijete je po težini zaostajalo puna tri tjedna", ispričala je Ivana. 

Nakon toga se dva puta vraćala u bolnicu, što zbog zakazanih pretraga, što zbog lošeg stanja. Treći put stigla je s krvarenjem u vozilu hitne pomoći i rodila je mrtvo novorođenče.  

"Sve ono čemu ste se radovali i što je za vas trebalo biti sretno nije tako završilo. Ja sam toliko puta dolazila s lošim općim stanjem i nisam osjećala dijete. Pokreta nije bilo dok sam bila prikopčana na CTG. To je nekome trebao biti alarm da reagira, a ne da me pošalje doma", rekla je Ivana. 

Nekoliko sati nakon porođaja iz porodilišta je, kaže, otpuštena bez ikakve pomoći i objašnjenja. 

"Sutradan ujutro nije došao nitko objasniti cjelokupnu situaciju. Nitko od onih koji su bili prisutni, koji su to prošli, nije se meni obratio niti mi bilo što objasnio", rekla je Ivana. 

 U dva su navrata zatražili objašnjenja i sastanke s nadležnim ljekarima no njihov trud nije urodio plodom. 

"Razgovarali smo sa svim strukama koje veze nemaju s tim jer nikako doći do ginekologa. Još uvijek od četvero ljudi koji su bili upućeni u slučaj nema odgovora", rekao je Marko. 

Iz KBC-a Rijeka su na upit ovom slučaju odgovorili da je proveden unutrašnji tručni nadzor. 

"Temeljem medicinske dokumentacije, pisanih očitovanja liječnika koji su sudjelovali u liječenju te mišljenja Stručnog kolegija, Povjerenstvo je zaključilo kako u liječenju pacijentice nije učinjena stručna pogreška te da je postupano sukladno pravilima medicinske struke", piše u odgovoru riječke bolnice za Dnevnik.hr. 

O cijelom slučaju obaviješteno je i Ministarstvo zdravstva, koje je pokrenulo postupak utvrđivanja činjenica. Porodica je po istinu krenula pravnim putem. Podignuli su kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe, a pokrenut će, najavljuju, i građansku parnicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije