Pušten na slobodu Čeh čiji je sin poginuo u Hrvatskoj: Tvrdi da nije znao šta su imali u autu

2
Radiosarajevo.ba
Pušten na slobodu Čeh čiji je sin poginuo u Hrvatskoj: Tvrdi da nije znao šta su imali u autu
EPA-EFE / Hrvatska policija

Vojni poligon kod Knina vojska koristi već šezdesetak godina. Za vrijeme Jugoslavije se zvao Crvena zemlja, a JNA je koristila daleko jače naoružanje prilikom vojnih vježbi.

Hrvatska vojska ga je nazvala po poginulom vojniku Josipu Markiću, a baš preko tog teritorija je oslobođen i Knin. Poligon je ogromnih proporcija i dobro je označen.

"Strašna je to situacija što se dogodilo. Nema potrebe kriviti vojsku, sve piše, svaka fotografija sad ima i geolokacijsku oznaku. Ako se išta i nađe nakon vojne vježbe, dužnost je pozvati nadležne službe, a nikako se baviti skupljanjem zaostalih vojnih sredstava", kazao je Marko Jelić, šibensko-kninski župan, koji naglašava kako je županija kojoj je on na čelu oslobođena od mina.

Trump kao Reagan: Nakon pokušaja atentata rastu mu izgledi za pobjedu na izborima

Trump kao Reagan: Nakon pokušaja atentata rastu mu izgledi za pobjedu na izborima

Vojni poligon je, ipak, nešto drugo. Češka porodica je u Hrvatskoj nešto manje od mjesec dana i bili su na povratku kući. Na poligonu su hrvatski mediji neslužbeno doznaju, pronašli 40 milimetarski protuoklopni metak i to neaktiviran, kojeg su pokupili sa sobom.

"Bili su duboko u poligonu, odrađen je i foto session. Table postoje svugdje, ne možete tek tako ignorisati upozorenja, i hodati područjem na kojem vojska vježba, a što je tamo radilo dijete od devet godina, tek je neshvatljivo. Rat i sve oko njega nije zabava, a neki ljudi olako to shvaćaju, i na kraju izgubljen je život, a upropašteni su drugi", kazao je nekadašnji pripadnik MORH-a.

No, ko je tačno unio eksploziv u automobil i kako se to sve dogodilo tek treba utvrditi. Otac (39) je nakon ispitivanja na policiji pušten na slobodu. I svi drugi putnici su dali izjave i nemaju više posla s policijom.

Novi detalji tragedije u Hrvatskoj: 'Pojedini mediji pogrešno izvijestili o uzroku eksplozije?'

Novi detalji tragedije u Hrvatskoj: 'Pojedini mediji pogrešno izvijestili o uzroku eksplozije?'

Ispričao je da su bili, između ostalog, na izvoru Cetine, Zrmanje, i na kraju na poligonu, ali da porodica nije znala šta je nesretni dječak pokupio. Tek nakon eksplozije su vidjeli što imaju u automobilu, neslužbeno su doznali hrvatski mediji. Kazao je i kako oni doista jesu avanturisti i da u Hrvatskoj nisu prvi put već je dobro poznaju, kampiraju i uvijek se vraćaju sa suvenirima s ljetovanja.

S ovog, nažalost, tragičnog ljetovanja dio obitelji se vraća u Češku privatnim automobila, a druge, shodno zdravstvenom stanju, čeka sanitetski prijevoz. Hoće li biti optužnice zbog ove nesreće još uvijek nije poznato, ni u kojoj državi će ona biti podignuta, piše 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije