Pušten na slobodu Čeh čiji je sin poginuo u Hrvatskoj: Tvrdi da nije znao šta su imali u autu

2
Radiosarajevo.ba
Pušten na slobodu Čeh čiji je sin poginuo u Hrvatskoj: Tvrdi da nije znao šta su imali u autu
EPA-EFE / Hrvatska policija

Vojni poligon kod Knina vojska koristi već šezdesetak godina. Za vrijeme Jugoslavije se zvao Crvena zemlja, a JNA je koristila daleko jače naoružanje prilikom vojnih vježbi.

Hrvatska vojska ga je nazvala po poginulom vojniku Josipu Markiću, a baš preko tog teritorija je oslobođen i Knin. Poligon je ogromnih proporcija i dobro je označen.

"Strašna je to situacija što se dogodilo. Nema potrebe kriviti vojsku, sve piše, svaka fotografija sad ima i geolokacijsku oznaku. Ako se išta i nađe nakon vojne vježbe, dužnost je pozvati nadležne službe, a nikako se baviti skupljanjem zaostalih vojnih sredstava", kazao je Marko Jelić, šibensko-kninski župan, koji naglašava kako je županija kojoj je on na čelu oslobođena od mina.

Pukotina na staklu automobila učesnika Marša mira podsjeća na Cvijet Srebrenice

Pukotina na staklu automobila učesnika Marša mira podsjeća na Cvijet Srebrenice

Vojni poligon je, ipak, nešto drugo. Češka porodica je u Hrvatskoj nešto manje od mjesec dana i bili su na povratku kući. Na poligonu su hrvatski mediji neslužbeno doznaju, pronašli 40 milimetarski protuoklopni metak i to neaktiviran, kojeg su pokupili sa sobom.

"Bili su duboko u poligonu, odrađen je i foto session. Table postoje svugdje, ne možete tek tako ignorisati upozorenja, i hodati područjem na kojem vojska vježba, a što je tamo radilo dijete od devet godina, tek je neshvatljivo. Rat i sve oko njega nije zabava, a neki ljudi olako to shvaćaju, i na kraju izgubljen je život, a upropašteni su drugi", kazao je nekadašnji pripadnik MORH-a.

No, ko je tačno unio eksploziv u automobil i kako se to sve dogodilo tek treba utvrditi. Otac (39) je nakon ispitivanja na policiji pušten na slobodu. I svi drugi putnici su dali izjave i nemaju više posla s policijom.

Novi detalji tragedije u Hrvatskoj: 'Pojedini mediji pogrešno izvijestili o uzroku eksplozije?'

Novi detalji tragedije u Hrvatskoj: 'Pojedini mediji pogrešno izvijestili o uzroku eksplozije?'

Ispričao je da su bili, između ostalog, na izvoru Cetine, Zrmanje, i na kraju na poligonu, ali da porodica nije znala šta je nesretni dječak pokupio. Tek nakon eksplozije su vidjeli što imaju u automobilu, neslužbeno su doznali hrvatski mediji. Kazao je i kako oni doista jesu avanturisti i da u Hrvatskoj nisu prvi put već je dobro poznaju, kampiraju i uvijek se vraćaju sa suvenirima s ljetovanja.

S ovog, nažalost, tragičnog ljetovanja dio obitelji se vraća u Češku privatnim automobila, a druge, shodno zdravstvenom stanju, čeka sanitetski prijevoz. Hoće li biti optužnice zbog ove nesreće još uvijek nije poznato, ni u kojoj državi će ona biti podignuta, piše 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije