Češki medij: Dječak otišao u grmlje u WC, vratio se s granatom koja mu je eksplodirala u ruci

0
Radiosarajevo.ba
Češki medij: Dječak otišao u grmlje u WC, vratio se s granatom koja mu je eksplodirala u ruci
Foto: Dalmatinski portal / Hrvatska policija / Ilustracija

Na području Obrovca u Hrvatskoj jučer, 19. juna, oko 18 sati iz dosad neutvrđenog razloga došlo je do eksplozije u kojoj je poginulo dijete.

Dvije žene kolima Hitne medicinske pomoći prevezene su u OB Zadar na pružanje daljnje ljekarske pomoći, ali i jedan muškarac. Riječ je o češkim državljanima.

Kako je potvrdila policija, ipak se ne radi o eksploziji mine zaostale iz rata, nego o eksploziji eksplozivnog sredstva koje je bilo u automobilu u kojem se nalazila češka porodica.

Hezbollah potvrdio: Ubijen je Hassan Nasrallah

Hezbollah potvrdio: Ubijen je Hassan Nasrallah

RTL je u četvrtak, 20. juna, objavio da se, prema neslužbenim saznanjima, navodno radi o granati ručnog minobacača koju su Česi ponijeli sa sobom. Devetogodišnji dječak se najvjerojatnije igrao van automobila s tom granatom, kuckao njome o asfalt, dakle o tvrdu površinu, što je bilo dovoljno da ona eksplodira jer takve naprave nemaju osigurač, nego se aktiviraju udarcem o tvrdu površinu.

Do eksplozije je došlo kada se porodica zbog kvara automobila zaustavila na odmorištu, a policija još utvrđuje šta je uzrok tragedije koja se dogodila na potezu od Bilišana do Bogatnika, u obrovačkom zaleđu.

Novi detalji tragedije u Hrvatskoj: 'Pojedini mediji pogrešno izvijestili o uzroku eksplozije?'

Novi detalji tragedije u Hrvatskoj: 'Pojedini mediji pogrešno izvijestili o uzroku eksplozije?'

Češki medij: Dječak je otišao u grmlje na WC, vratio se s granatom

Međutim, češka Nova TV je, pozivajući se na neimenovani izvor, objavila da se dogodila eksplozija granate koju je dijete donijelo iz grmlja na odmorište. Slično je situaciju opisao i otac jedne od povrijeđenih žena. Novinarima TV Nove javile su se neovisno dvije osobe koje su bliske sa stradalim porodicama.

"Vozili su se kući, na jednom autu se pojavio problem s vodom, pregrijao se, puklo je crijevo. Stali su na malo parkiralište, dječak je otišao u grmlje na WC. Kad se vratio, držao je granatu u ispruženoj ruci", opisao je izvor za Novu TV. Granata je tada eksplodirala i dječak je na mjestu preminuo. Na izletu je sudjelovalo ukupno četvero odraslih i troje mlađe djece.

Otac ozlijeđene žene: Dječak se vratio s nečim što je eksplodiralo

Događaj je redakciji TN.cz opisao i otac jedne od povrijeđenih žena. Dvije porodice koje su krenule na put po Balkanu odlučile su stati negdje uz more i okupati se prije povratka u Češku. Povratak je bio planiran u subotu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije