Pusić i Biserko o non-paperu: Mogao bi biti ozbiljniji nego što se čini

6
Radiosarajevo.ba
Pusić i Biserko o non-paperu: Mogao bi biti ozbiljniji nego što se čini
Print Screen / Pusić i Biserko o non paperu

"Duhovi podjela opsjedaju europski kontinent a moguće podjele ne bi bile štetne samo za regiju nego bi pokazale kako je i sama Europska unija u silaznoj putanji i udaljava se od ciljeva kontinenta koji je cjelovit, slobodan i miran", upozorile su u tekstu za EUobserver bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i osnivačica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Uprkos negiranju, navode, takozvani non-paper dokument pod nazivom ‘Zapadni Balkan – put naprijed’, a koji govori o prekrajanju granica u regiji, očito postoji iako su mu namjere i porijeklo nepoznati.

Pusić i Biserko smatraju kako ovakve ideje i ideologije nikad nisu napustile umove “ambicioznih nacionalističkih ideologija,” već se opet pojavljuju zbog nedostatka strateškog, konstruktivnog i vjerodostojnog angažmana u regiji, piše N1

Upozoravaju kako bi ovaj dokument mogao biti ozbiljniji nego što se čini, i da bi mogao ići u korist Rusiji kojoj odgovara novi haos na Balkanu.

“Elitne nacionalističke agende nikada nisu nestale na Balkanu; Zapad ih je suzbio i odvratio u nadi da će proces proširenja EU ukloniti i potrebu za odvraćanjem. U međuvremenu, transformacijski potencijal EU se smanjio, liberalne vrijednosti izgubile su primat, a lokalni čelnici iskoristili su strateški vakum koji je ostavio Zapad da bi primijenili svoje manipulativne politike. Globalna kriza demokratskog liberalizma razotkrila je krhkost demokracija – uključujući i zapadni Balkan. Sve su se više okretale neliberalnim praksama, rastućem autoritarizmu i svim oblicima (konzervativnog) krajnje desničarskog populizma”, navode autorice teksta, ističući kako su granice trenutno jedini stabilni element u smislu odnosa na Balkanu.

Komentar se osvrće i na tvrdnje iz non-papera, u kojem se između ostalog navodi utjecaj Turske i islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini, a Pusić i Biserko naglašavaju da BiH niti je država islamskog fundamentalizma niti turski “proxy”.

“Ovo je mit i laž koju nastavljaju nasilni nacionalisti od najranijih dana ratnog etničkog čišćenja, nastojeći opravdati vlastite teritorijalne ambicije, istovremeno stvarajući ‘nas i druge’ čiji je cilj implodirati nekadašnju raznoliku zemlju”, dodaju.

Iako niko ne očekuje da će se prekrajanje granica desiti na Balkanu, ističu Pusić i Biserko, non-paper je na neki način postigao cilj postavljajući letvicu za najekstremniju i najneobičniju ideju.

Njegovi autori ili ne predviđaju EU budućnost za ove zemlje ili vide budućnost EU koja je više populistička ili nacionalistička, a manje utemeljena na vrijednostima, zaključuju.

Autorice teksta ističu kako non-paper zapravo nije prijedlog za završetak raspada Jugoslavije, kako se govorilo, nego prvi korak u planovima za raspad EU.

Navode nedostatak vodstva i pojavu neliberalizma unutar EU, a s krajem ere Angele Merkel u Njemačkoj te naginjanju francuskog predsjednika Emmaunela Macrona na desno, ne postoji kritična masa unutar zemalja članica koja bi se uskladila s vanjskopolitičkim pitanjima.

“Stoga SAD moraju ponovno preuzeti vodeću ulogu u okupljanju Zapada oko nove strateške politike koja će osigurati mir, napredak i prosperitet na Zapadnom Balkanu”, zaključuju Pusić i Biserko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije