Psihologinja Jagodić: U ovoj pandemiji imamo tri grupe ljudi, jedni neka se zapitaju

0
Radiosarajevo.ba
Psihologinja Jagodić: U ovoj pandemiji imamo tri grupe ljudi, jedni neka se zapitaju
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Psihologinja s Filozofskog fakulteta koja je radila istraživanje utjecaja pandemije na ljude, prof.dr.sc. Gordana Kuterovac Jagodić, za Dnevnik hrvatske Nove TV kazala je da je ovo sve prvo izgledalo kao kratkotrajni stres s kojim ćemo se pojačanim psihičkim mehanizmima suočavanja lako suočiti.

"Međutim, ovo je prešlo u kroničan stres koji traje već osam mjeseci. Vjerojatno se kod nekih ljudi uz anksioznost javljaju postupno i određeni depresivni elementi jer se osjećaju nemoćno pred epidemijom", rekla je Kuterovac Jagodić.

"Imamo tri skupine ljudi. Većina ih se zabrinjava, zabrinjava ih ovaj svakodnevni porast zaraženih, teško oboljelih i preminulih građana, pa se nastoje pridržavati svih mogućih mjera i na neki način održavati normalan život", dodala je.

Navodi da imamo i one koji su jako prestrašeni pa su se povukli.

"Imamo i treće, koji u ovoj situaciji negiraju ozbiljnost situacije, poriču potrebu da se koriste zaštitna sredstva i tako otežavaju svima drugima suočavanje s ovom situacijom", objasnila je Kuterovac Jagodić.

"Mislim da je potrebno nekako se zamisliti, trebaju se zapitati kako je u tuđoj koži. Neka se zapitaju kako bi bilo provesti više noći, ne na koncertu ili na sportskoj priredbi, nego bolestan u Areni. Nije dobro ljude plašiti, ali treba shvatiti da se malim mjerama može ubrzo kapitalizirati naš trud", objasnila je Kuterovac Jagodić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije