Prvi slučaj majmunskih boginja registrovan u Crnoj Gori

2
Radiosarajevo.ba
Prvi slučaj majmunskih boginja registrovan u Crnoj Gori
Fena / Crna Gora / Ilustracija

Institut za javno zdravlje Crne Gore u saradnji sa Institutom za virosologiju, vakcine i serume "Torlak" detektovao je i potvrdio prvi slučaj obolijevanja od majmunskih boginja.

Crna Gora se tako pridružila spisku od 79 država kod kojih je registrovano ovo oboljenje.

"Sprovedene su sve neophodne mjere prema oboljelom i kontaktima, u cilju sprječava i suzbijanja širenja pomenute zarazne bolesti. Također su obavještene sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima. Registrovani slučaj je crnogorski državljanin i dobrog je općeg stanja", navodi se iz Instituta.

I danas radovi: Mogući prekidi u vodosnabdijevanju u nekoliko sarajevskih ulica

I danas radovi: Mogući prekidi u vodosnabdijevanju u nekoliko sarajevskih ulica

Majmunske boginje obično počinje groznicom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, može se javiti bol u grlu i kašalj. Također, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija).

U Nizozemskoj počela vakcinacija protiv majmunskih boginja

U Nizozemskoj počela vakcinacija protiv majmunskih boginja

U periodu od 1 do 3 dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija osip, koja često počinje na licu (u 95 posto slučajeva), a zatim se širi na ekstremitete (dlanovi i tabani u 70 posto slučajeva) i druge dijelove tijela (oralna sluzokoža, genitalije, konjunktive, rožnjača). Osip prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kruste koje na kraju otpadnu. Bolest obično traje 2-4 nedjelje.

Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mjera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija, piše Antena M.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije